Cibule je jednou ze základních surovin, které nesmí chybět v žádné kuchyni. Každému pokrmu dodá jedinečnou chuť a obsahuje mnoho prospěšných látek. Na druhou stranu má ale také intenzivní vůni, která není pro většinu lidí příjemná. Existuje několik osvědčených způsobů, jak se zbavit zápachu z nádobí, nožů nebo úst.
Proč by cibule neměla chybět v žádném pokrmu?
Cibule je známá svou intenzivní kořenitou chutí a vůní. Obsahuje mnoho cenných vitamínů, minerálů a vlákniny, kterou naše tělo potřebuje pro správné fungování. Navíc obsahuje malé množství kalorií. Cibule (stejně jako česnek) působí jako přírodní antibiotikum. Díky tomu posílí imunitu a pomůže při nachlazení a chřipce.
Cibule je bohatá na vitamíny skupiny B a vitamín C, draslík, vápník, železo, mangan, hořčík, fosfor a síru. Těšit se ale můžete také na antioxidanty a sloučeniny, které jsou prospěšné při zánětu, snižují triglyceridy a vysoký cholesterol. Podpoří také hladinu cukru v krvi, když ji budete konzumovat pravidelně. Navíc má antibakteriální vlastnosti a zpomalí stárnutí buněk v těle.
Jak se zbavit zápachu cibule?
Cibuli můžeme v kuchyni využít na mnoho způsobů. Konzumovat ji můžete zasyrova, ale také po tepelné úpravě. Práce s cibulí má jen jednu nevýhodu. Jejího zápachu se lze jen těžko zbavit. A netýká se to jen kuchyňského náčiní, ale také našeho dechu. V případě úst pomůže káva, ale také žvýkání petrželky, lístků máty nebo citronové kůry.
Nepříjemného zápachu z nádobí a nožů se zbavíte, když je umyjete v solném roztoku. Totéž platí pro ruce. Pachu cibule můžete dokonce předejít, když nože namočíte před krájením do vody. Zápach se nebude držet nejen na noži, ale nedostane se tolik ani do vzduchu, takže vaše kuchyň nebude cítit po cibuli. Stačí se držet těchto tipů a nebudete mít problémy s nepříjemným zápachem cibule ve své kuchyni ani po jídle.
Zdroj: https://www.homemadesimple.com/kitchen/how-to-get-rid-of-onion-smell/