Otázku, jak co nejrychleji a nejsnáze vyčistit troubu, si kladou všichni kuchaři. Vysušené zbytky potravin a tuk mohou být problémem, který oznamuje, že vás čeká únavné a dlouhé drhnutí. Abyste si práci usnadnili, stačí vám základní produkty, které najdete v kuchyni a koupelně.
Rychlé čištění trouby
Základním problémem je, že troubu nemyjeme pravidelně. Pokud troubu používáme pravidelně, měli bychom ji čistit alespoň jednou týdně. Samozřejmě pokud jste měli kulinářskou nehodu nebo se vám připálil kousek jídla v troubě, neměli byste čekat, ale začít s čištěním ihned. Vše, co budete potřebovat k čištění, je kombinace vody a octa smíchaných ve stejném poměru.
Můžete přidat několik kapek tekutiny na mytí nádobí nebo svého oblíbeného esenciálního oleje, je-li kyselá vůně této směsi pro vás příliš silná. Do tohoto domácího přípravku ponořte houbu a otřete vnitřek trouby. Potom použijte vlhký hadřík a setřete zbytky nečistot. Nakonec už jen stačí troubu otřít do sucha papírovou utěrkou.
Vyčistěte i připáleniny
S připáleninami si snadno poradíte s účinnou pastou z jedlé sody. Smíchejte sodu s vodou, udělejte to tak, aby se vytvořila hustá pasta. Můžete přidat kapalinu na čištění nádobí, čisticí vlastnosti tak budou ještě silnější. Aplikujte domácí přípravky na špinavá místa a nechte 20 minut působit. Velmi důležitá je správná konzistence, aby vám kaše nestékala ze stěn trouby. Nakonec odstraňte zbytky vlhkým hadrem a vysušte.
Pro lidi, kteří si cení pohodlí a chtějí se za každou cenu vyhnout zdlouhavému drhnutí, přinášíme jednoduchý trik. Vše, co musíte udělat, je nalít vodu s octem nebo citrónovou šťávou do misky a vložit do trouby předehřáté na 180 stupňů. Nechte v troubě alespoň půl hodiny. Zapněte termocirkulační funkci a vodní pára rozpustí nečistoty. Když se vnitřek trouby ochladí, jednoduše ho už jen otřete vlhkým hadříkem.
Zdroj: https://www.bhg.com.au/clean-your-oven-in-5-minutes