Šeříkový čaj je každým rokem více a více populárnější. Šeřík je obyčejný keř, jehož vůni je cítit na vzdálenost několika metrů. Pochází z jihovýchodní Evropy a kvete v květnu. Šeříkové květy jsou nejen velmi majestátné, ale navíc i zdravé. Můžete si je například nasušit a použít v kuchyni.
Léčivé vlastnosti šeříkového čaje
Ne každý si je vědom, že šeříkové květy jsou jedlé. Bez jakýchkoli překážek je můžeme jíst a používat v kuchyni. Čerstvé šeříkové květy nepatří mezi nejchutnější občerstvení. Vyznačují se hořkou pachutí, která dlouho přetrvává v ústech. V kuchyni budou sušené květy fungovat mnohem lépe. Můžete z nich připravit lahodný čaj.
Tato rostlina má velmi relaxační účinek. Šeřík má také příznivý vliv na játra. Svým prospěšným vlastnostem vděčí syringu. Je to aktivní biochemická složka, která má široký farmakologický účinek. Dokonce se mu připisují protirakovinné vlastnosti. Kvůli obsahu této látky se čaj doporučuje i lidem bojujícím proti hepatitidě.
Na co pamatovat při sklizni
Pokud si chceme vychutnat lahodný šeříkový čaj, musíme sbírat a sušit jen jeho květy. Je mimořádně důležité trhat je na osvědčených místech. Nedoporučuje se používat rostliny, které rostly v blízkosti silnic nebo továren, mohou být kontaminovány různými nečistotami. Nejlepší doba pro sklizeň květů je během teplého a slunečného počasí. Je velmi důležité, aby byly květy suché. Je lepší sbírat odrůdy s malými květy, ty se lépe a rychleji suší.
Sušení šeříku je velmi jednoduché. Stačí vložit sklizené květy do sklenice a pevně uzavřít na několik hodin. Během této doby květy trochu vyblednou. Asi po dvanácti hodinách květy vysypte na pečicí papír a vložte na plechu do trouby vyhřáté na 50 stupňů. Když květy trochu zhnědnou, vyndejte je. Po vychladnutí květy vložte do nádobky a odložte na chladné místo. Čaj si jednoduše připravíte z jedné čajové lžičky sušených květů a necháte louhovat 10 minut.
Zdroj: https://aradiantlyhealthylife.com/lilac-tea/