Tradiční bílá klobása je typickým pokrmem na Velikonoce, ale vychutnat si ji můžete i jindy během roku. Pro mnoho labužníků jde o velkou pochoutku. Vyrobit si ji můžete samozřejmě doma, ale ne každému se do toho chce. Výroba sice není složitá, ale musíte mít trochu zručnosti, abyste ji dokázali naplnit. Dobrou zprávou je, že si ji můžete koupit i v obchodě. V jaké podobě ji seženete a na co byste si měli dávat pozor?
Co by neměla obsahovat kupovaná klobása
V první řadě rozhodně nekupujte klobásy s nejnižší cenou, protože to není nikdy dobrý nápad. Vždy se dívejte na balené klobásy, u kterých si můžete snadno zkontrolovat složení a trvanlivost. To je při výběru naprosto klíčové, protože jinak nepoznáte, která je pro vás nejlepší. Jakmile uvidíte na obalu strojně oddělené maso, stabilizátory, sójové bílkoviny, regulátory kyselosti, zvýrazňovače chuti a konzervanty, není to dobré znamení. Čím méně složek, tím lépe.
Syrová vs. opařená klobása. Jak se od sebe liší?
V obchodě se můžete setkat se dvěma druhy bílé klobásy. Syrová klobása bude mít lehce hnědou barvu. Jestli bude bílá, rozhodně ji nekupujte, protože v tom případě obsahuje hodně tuku. V případě, že bude mít jasně růžový odstín, signalizuje to použití velkého množství konzervační soli. To pro vaše tělo také nebude dobré a pravděpodobně nebude klobása ani dobře chutnat. Syrová klobása bude vyžadovat delší tepelnou úpravu, ale bude zaručeně chutnat skvěle.
Další možností je koupit si opařenou bílou klobásu, která již prošla částečnou tepelnou úpravou. To potěší každého, kdo si chce zkrátit přípravu pokrmu s tímto úžasným produktem. Bude mít šedou barvu a musíte vyzkoušet její tvrdost. Nesmí být ani příliš měkká, ani příliš tvrdá. Jestli v ní zůstane otisk prstu, znamená to přítomnost velkého množství vody. To není dobrý znak kvalitní klobásy, kterou si chcete vychutnat. Když se budete držet těchto pravidel, nikdy nesáhnete po špatném produktu.
Zdroj: https://www.premiofoods.com/guide-to-buying-sausage-what-to-look-for-tips/