Sýry všeobecně jsou velmi zdravou potravinou, kterou je dobré pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Vitamin A je součástí také sýru feta, který se vyznačuje výrazně slanou chutí. Díky konzumaci tohoto druhu sýra budete mít zdravý zrak a vaše pokožka bude vypadat mladší a vypnutější. Bohužel se jedná o kalorickou potravinu, proto to s jeho konzumací nepřehánějte.
Sýr feta se marinuje ve slaném nálevu
Hotový sýr feta se na dva měsíce nakládá do slaného nálevu. Při výrobě sýru je zakázáno používat konzervanty, patří mezi nejznámější řecké sýry. Mírně slaná chuť je daná právě nálevem. Bohužel sýr feta je velmi často padělaným sýrem, jeho alternativy jsou vyrobené z kravského mléka. Jestli chcete mít jistotu, že kupuje kvalitní a originální produkt, kupujte vždy sýr feta, což je jeho oficiální název.
Ten pravý sýr feta je slaný, pevný a vlhký. Když ho vezmete do ruky, snadno se rozdrobí a také taje při vysokých teplotách. Je skvělý nejen do salátů, ale také na pečení. Hodí se k rajčatům, okurkám nebo paprikám, přidat můžete i olivy nebo cibuli. Někdo ho přidává jako náplň do palačinek nebo knedlíků.
Sýr feta je plný zdravých složek a vitaminů
Kromě vitaminu A obsahuje sýr feta také vitamin B12, který je důležitý při vstřebávání železa. Omega-3 mastné kyseliny v tomto sýru najdete také, včetně kyseliny linolové. Konzumací sýru tak zabráníte hromadění tukových buněk a pozitivně ovlivníte svůj metabolismus, který bude fungovat rychleji.
S pomocí sýru feta můžete snadno připravit řecký salát nebo omeletu. Na koláč budete potřebovat více času, ale použít můžete hotový korpus. Rozšlehejte dvě vejce s pepřem, smetanou a mlékem. Upečené těsto vyndejte, rozdrťte do něj sýr feta, přidejte špenát a vylijte rozšlehaná vejce. Takto připravené pečte 40 minut. Koláč si můžete vychutnat jako hlavní chod k obědu nebo večeři.
Zdroj: https://www.stylecraze.com/articles/feta-cheese-nutrition/