Šťáva ze sušených švestek je hotovým zázrakem při trávicích problémech. Nejvíce dokáže pomoci při zácpě. Je naprosto bezpečná, proto ji mohou pít například i těhotné ženy, u kterých může během těhotenství tento problém snadno nastat.
Šťáva pro nemocná játra
Ukázalo se, že švestková šťáva podporuje funkci jater. Doporučuje se pít ji i při žloutence, protože čistí tělo od toxických látek. Podle studie z roku 2010 pití sklenice švestkové šťávy denně ovlivňuje normální hladinu krevního tlaku. Draslík obsažený ve švestkách reguluje hladinu sodíku v těle, který je zodpovědný za zvýšený tlak.
Švestková šťáva obsahuje cenný prvek bór, který se používá při léčbě onemocnění kostí jako například osteoporózy nebo osteoartritidy. Studie provedené na přelomu let 2016 a 2017 ukázaly, že švestková šťáva pomáhá zvyšovat hustotu kostí u žen v menopauze. Bór má také vliv na rychlejší hojení ran a snižuje zánět.
Lehká příprava
Šťáva ze švestek je velmi prospěšná i pro lidi, kteří chtějí zhubnout, má nízký glykemický index a zpomaluje vstřebávání glukózy. Přestože je šťáva velmi zdravá, ne každý ji může pít. Neměli by ji pít lidé s hyperaktivním močovým měchýřem a lidé, kteří trpí ulcerózní kolitidou. Takoví lidé by se měli o konzumaci švestkové šťávy poradit s lékařem.
Stačí šest švestek a dvě sklenice vody. Ovoce zbavíme jadérek a překrojíme na polovinu. Potom ho vhodíme do litrové nádoby, zalijeme vařící vodou. Po vychladnutí nádobu uzavřeme a dáme na 24 hodin do chladničky. Takto připravenou šťávu lze pít jednou denně, maximálně 200 ml najednou. Kúru užívejte sedm dní.
Zdroj: https://www.netmeds.com/health-library/post/prunes-dried-plums-plum-juice-nutritional-content-health-benefits-recipes-and-contraindications