Stravování, Zdraví

Správná hydratace je klíčem pro zdraví. Samotná voda ale není jediná možnost

Správné hydrataci se mnohem více věnujeme v létě, kdy je obtížné se bez vody obejít. Na potřeby našeho těla bychom však měli myslet po celý rok bez ohledu na počasí. V létě nám to však tělo připomíná častěji, protože během vysokých teplot ztrácíme více vody než obvykle. Pokud však zapomínáte na pravidelné pití, přinášíme vám dobrou zprávu, že vodu do těla můžete získat i jiným způsobem.

Správné množství přijatých tekutin

Světová zdravotnická organizace doporučuje každý den konzumovat 30 ml vody na každý kilogram tělesné hmotnosti. Takže existuje snadný výpočet: tolik, kolik vážíme, vynásobíme 0,03. Výsledek, který dostaneme, naznačuje, kolik litrů během dne bychom měli tělu poskytnout. Například pro ženu o hmotnosti 60 kg to bude 1,8 l tekutin denně. Výsledek již zohledňuje vodu obsaženou v tuhých potravinách. Takový příjem představuje asi 20 procent denní dávky.

Doporučený článek:  Přibývání na váze souvisí nejen se špatnou stravou. Vliv má životní styl i prostředí

Jak jsme však již zmínili, pitná voda je základním, ale ne jediným způsobem, jak hydratovat tělo. Hodně vody je také obsaženo v některých druzích zeleniny a ovoce. Z ovoce je to určitě meloun, který přijde první na mysl. Toto velké sladké ovoce se skládá z 92 procent z vody. Je osvěžující a také poskytuje cenné složky pro zdraví. Najdeme v něm vitamín C, A, B, draslík, hořčík, mangan. Melouny navíc mohou jíst i diabetici.

Zdroj obrázku: Freepik

Zelenina s vysokým obsahem vody

Jahody dokážou být také skvělým zdrojem hydratace. Navíc poskytují spoustu vlákniny, antioxidantů, vitamínů a minerálů. Z ovoce jsou dále určitě skvělým zdrojem vody broskve a pomeranče. Když se podíváme blíže na zeleninu s vysokým obsahem vody, na prvním místě budou okurky. Ty jsou až z 95 procent tvořené vodou. Jsou jedním z nejméně kalorických druhů zeleniny. Obsahují navíc vitamín A, draslík a hořčík.

Doporučený článek:  Při dietě záleží kromě skladby jídelníčku na době, kdy jíme

V horkých dnech se určitě vyplatí sáhnout po celeru. Procento vody v zelené části celeru je asi 95 procent. Celer můžete jíst syrový, ale můžete ho i vařit. Je dobré si připravit například celerovou šťávu. I když se vám to možná nebude zdát, mrkev se také skládá z vysokého množství vody. Kromě toho je to jeden z nejzdravějších druhů zeleniny dostupných v našich končinách. Dále zařaďte do stravy určitě brokolici, rajčata, květák, papriku, salát a špenát.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-water