Jak ukazují výzkumy, drtivá většina lidí má problém s nedostatkem vitamínu D. To se následně odráží na stavu kostí, protože vitamín D je spojen s absorpcí vápníku. Pokud máte slabé kosti, bolestivé klouby nebo revma, měli byste udělat změnu ve svém jídelníčku.
Dieta pro silné kosti
Osteoporóza je nejčastějším a nejznámějším onemocněním kostí. Odhaduje se, že na celém světě může tento problém postihnout až 22 procent žen a 6 procent mužů starších 50 let. Tato nemoc je velmi často podceňována a považována za jeden z prvků stárnutí našeho těla. Takové myšlení je však velkou chybou. Osteoporóza postihuje nejen starší lidi. Stále častěji se stává, že nemoc se vyskytuje u lidí ve věku 20–30 let, a dokonce i u dospívajících a dětí.
Jak zdůrazňují odborníci, jedním z faktorů, které mohou zvýšit riziko osteoporózy, je nedostatečná strava. Jde především o to, abychom tělu poskytli správné množství vápníku a vitamínu D. Osteoporóza není jedinou nemocí, která postihuje kosti a klouby. Dalšími hrozbami jsou osteomalacie neboli změkčení kostí, dna, revmatismus, křivice u dětí nebo nakonec artritida.
Zdroj vápníku není jen v mléce
Odhaduje se, že v našem těle se nachází asi 1 kg vápníku, z toho 99 procent je v našich kostech. Vápník je nezbytný pro jejich správný vývoj a růst. Jeho nedostatek může mít za následek bolest kostí, oslabení kostní tkáně nebo nepříjemné křeče. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení vápník můžeme najít i jinde než jen v mléce.
Dobrým zdrojem jsou ryby, luštěniny, obilná zrna, ořechy, semena, sušené ovoce, tofu a zelená zelenina. Hlavně brokolice, špenát a kapusta. S vápníkem je blízko spojen vitamín D, který zvyšuje vstřebávání vápníku. Vitamín D se nachází v produktech, jako jsou vejce, mléko a ryby. Jeho nejlepším zdrojem jsou však sluneční paprsky, proto stojí za to zaměřit se na pohyb venku. V zamračených a zimních měsících odborníci doporučují jeho doplnění.
Zdroj: https://www.health.harvard.edu/womens-health/two-keys-to-strong-bones-calcium-and-vitamin-d