Kvůli rostoucí inflaci každý z nás přemýšlí nad tím, kde nejlépe ušetřit. Obrovskou položkou každé rodiny jsou rozhodně potraviny. Lidé nyní proto přemýšlí, jak na potravinách ušetřit. Zároveň nikdo z nás nechce ohrozit své zdraví jen proto, aby ušetřil pár set korun. Naštěstí existují metody, díky kterým se vám podaří obojí. Ušetřit a získat nutričně bohaté potraviny do své kuchyně.
Ekonomická krize vás nenutí jíst špatně
Mnoho lidí se v době ekonomické krize a inflace rozhoduje pro nekvalitní potraviny, které mají nižší cenu. Již si ale neuvědomují, že tím zaplatí obrovskou cenu na svém zdraví. Zdravá a vyvážená strava s kvalitními potravinami je důležitá nejen teď, ale i do budoucna. Ušetříte totiž díky tomu za léky, které jinak budete potřebovat k nápravě svého zdraví. Dobrou zprávou je, že můžete stále jíst kvalitně. Musíte se jen soustředit na suroviny, na kterých šetřit můžete.
Na jakých potravinách lze a nelze šetřit?
Rádi kupujete maso, šunku, salámy nebo jogurty? Na těchto položkách byste nikdy neměli šetřit, protože to může mít negativní vliv na vaše zdraví. Složení bude zcela jiné než u kvalitnějších produktů, které budou pro zdraví prospěšné. Nevyplatí se je ani kupovat ve slevě, jestli je nejste schopni zkonzumovat ihned, protože mají obvykle zkrácenou dobu spotřeby. Na jiných potravinách ovšem můžete ušetřit, a přitom se vám nic nestane.
Obiloviny (krupice, pohanka, ječmen, kukuřice nebo proso) a luštěniny (fazole, cizrna, čočka a hrách) nemění svou kvalitu podle ceny. V každém případě získáte produkt, u kterého kvalita nebude tak znatelná jako u jiných produktů. Navíc je můžete v klidu kupovat ve větším množství, když budou v akci. Mají velmi dlouhou dobu trvanlivosti a přidat je můžete do nejrůznějších pokrmů. K tomu mají vysokou nutriční hodnotu, takže by ve vašem jídelníčku luštěniny a obiloviny neměly chybět.
Zdroj: https://www.nutrition.org.uk/putting-it-into-practice/some-tips-to-save-money-on-food/