Plýtvání jídlem je jedním z největších nešvarů 21. století. Občas se ale vyplatí si dvakrát rozmyslet, jestli sníme zbytky ze včerejší večeře. Jak se ukazuje, stará rýže nebo těstoviny mohou být pro naše zdraví velmi nebezpečné. Spousta z nás se snaží neplýtvat potravinami, a tak zbytky ukládáme do lednice a další den si je znovu přihřejeme. Těstoviny nebo rýže, které jsme hned nedali do lednice a zůstaly venku několik hodin při pokojové teplotě, nám přitom mohou vážně ublížit.
Raději nejíst
K nevratným změnám dochází v těstovinách nebo rýži, stejně jako v jiných výrobcích na bázi obilovin, které jsou ponechány při pokojové teplotě. Mimo lednici trvá jen pár hodin, než se v těchto produktech začnou vyvíjet nebezpečné bakterie.
Bakterie B. cereus se nachází v půdě, vodě, rostlinách a prachu. Otrava touto bakterií způsobuje příznaky, které lze snadno zaměnit za typické onemocnění trávicího systému, jako jsou bolesti břicha, zvracení, plynatost nebo průjem. Konzumace potravin obsahujících bakterie B. cereus může vést k nepříjemné otravě.
Bakterie B. cereus může vést i ke smrti
Je důležité si uvědomit, že bakterie B. cereus může způsobit mnohem vážnější zdravotní problémy. Nakažení lidé bývají ohroženi rozvojem sepse, zápalu plic, infekční endokarditidy a meningitidy. Vařené těstoviny, které necháme stát při pokojové teplotě několik dní, mohou obsahovat další patogenní bakterie a plísně. Ani v lednici však nevydrží déle než 24 hodin. Po uplynutí tohoto času bychom je měli vyhodit a nedávat je případně ani domácím mazlíčkům.
Jak správně potraviny skladovat?
Jakmile potraviny po uvaření vychladnou, je potřeba uložit je do vzduchotěsné nádoby a ihned dát do lednice. Tam mohou být maximálně jeden den. Takové potraviny ideálně neohřívejte samostatně v mikrovlnce, ale vložte je na chvíli do vroucí vody, která pokrm rychle ohřeje na žádoucí teplotu.
Zdroj: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/bacillus-cereus