Pšeničná mouka patří mezi neoblíbenější druhy, které v kuchyni používáme. Bohužel se ale jedná o variantu, která není vhodná pro silnější lidi nebo pro ty, kteří se snaží zhubnout. Hodí se k pečení chleba, knedlíků nebo dezertů. Stále více lidí tak hledá zdravější varianty, které budou přívětivější k lidskému zdraví. Jakou mouku můžete použít?
Výhody rýžové mouky jsou prokazatelné
Jestliže držíte bezlepkovou dietu, rýžová mouka pro vás bude velice vhodná. Je to skvělá náhrada pšeničné mouky. Získává se z mletých zrn bílé nebo hnědé rýže. Má nízký glykemický index a obsahuje mnohem méně kalorií. Jak ji můžete využít právě v kuchyni? Má spoustu zdravotních výhod, které vás potěší. Je zdrojem vitaminů B1 a B6, ale obsahuje také železo, hořčík nebo zinek.
Pokud bude vyrobená z hnědé rýže, bude navíc obohacena o živiny, které pšeničná bílá mouka vůbec nemá. Vitaminy z rýžové mouky mohou dokonce snížit hladinu špatného cholesterolu a také regulují hladinu cukru v krvi. Díky tomu budete mít mnohem menší riziko onemocnění srdce nebo aterosklerózy.
Co si můžete z rýžové mouky připravit?
Rýžová mouka je dokonce levnější než pšeničná, má také hygroskopické vlastnosti. Proto byste jí měli použít méně, než je uvedeno v receptech se pšeničnou moukou. Proto například namísto jednoho hrnku mouky použijte 3/4 hrnku rýžové mouky. Má svou specifickou orientální chuť, můžete ji použít při pečení chleba, dezertů, koláčů nebo se bude hodit i do těsta.
Výrobky z rýžového těsta budou zdravější a také chuťově úplně někde jinde, než kdybyste je připravovali z pšeničné mouky. Budou skvělou alternativou pro ty, kteří chtějí ve svém jídelníčku udělat změnu a vyhnout se lepku. Prospěje to hlavně vašemu zdraví. Rýžová mouka se pak bude hodit také při pečení pochoutek pro malé děti.
Zdroj: https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/food-drink/nutrition/rice-flour-benefits/