Zdraví

Pstruh je lahodný a plný důležitých živin

Naše řeky, potoky nebo jezera jsou plné různých druhů ryb. Přínosy z konzumace ryb jsou známé už po několik staletí, a proto se vyplatí je mít pravidelně na svém jídelníčku. Odborníci na výživu ale upozorňují, že lidé ryby nejedí tolik, kolik by měli. Jaké druhy jsou pro naše tělo vhodné? Mnozí mají rádi kapra, ale mnohem lepší je pstruh, kterého si můžete udělat na několik způsobů.

Pstruh je snadný na přípravu a má spoustu živin

Pstruh patří mezi nízkokalorické potraviny, které se rozhodně vyplatí jíst. Udělat si ho můžete jen tak na grilu, především v létě je to surovina, která se hodí pro každého. Ryby navíc milují i děti, a pokud se správně připraví, nebudou chtít nic jiného. Pstruh je k tomu snadno dostupná ryba, kterou koupíte ve specializovaných obchodech. Tato ryba žije v čistých vodách a odtud se také chytá.

Doporučený článek:  Někdy ani dieta nestačí. Za přibíráním na váze stojí často běžné léky

Můžete znát tři druhy – potočního, jarního a duhového. Poslední jmenovaná ryba je vyšlechtěná, proto je velmi vhodná k večeři nebo obědu. Než ale půjdete koupit pstruha, koukejte na to, jak vypadá. Zdravá ryba musí mít jasné oči, lesklé šupiny. Podívejte se také na stav žáber, červená barva a lesk značí, že je zdravá a můžete si ji dopřát. Co všechno najdete v pstruzích?

Zdroj obrázku: Freepik

V pstruzích najdete nejen bílkoviny, ale také minerální látky

Pstruh je surovina, která se hodí pro vaše zdraví. Obsahuje bílkoviny a spoustu minerálních látek, které tělu dodají spoustu energie. Pstruh zlepší stav oběhového systému, sníží tlak nebo podpoří činnost nervové soustavy. Pstruh je také bohatý na selen nebo fosfor. Jestli máte problémy se štítnou žlázou, vyplatí se jíst pstruha, protože selen je velmi důležitý prvek.

Doporučený článek:  Obezitu je důležité řešit jako komplexní problém

Patří také do redukčního jídelníčku, protože obsahuje omega-3 nebo omega-6 mastné kyseliny. Oběhový systém bude fungovat na sto procent, protože tyto látky jsou vhodné jako prevence proti vzniku infarktu nebo mrtvice. Připravit pstruha je přitom velmi jednoduché, protože ho stačí upéct nebo udusit v páře.

Zdroj: http://pediatrics.aappublications.org/cgi/doi/10.1542/peds.2019-0999, https://www.britannica.com/animal/trout, https://www.fishforthought.co.uk/blog/what-to-look-for-when-buying-fresh-fish, https://www.verywellfit.com/rainbow-trout-nutrition-facts-and-health-benefits-4801177, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/