Piškotový dort je v Čechách velmi oblíbený a mnoho lidí chce vědět, jak si ho správně připravit doma. Bohužel to není tak jednoduché, jak to může na první pohled vypadat. Stejně jako u jiného pečení i zde potřebujete spolehlivý recept a pracovní postup, který musíte přesně dodržovat. V opačném případě nemůžete očekávat úspěch. Dnes se podíváme na to, jak si můžete udělat nejlepší piškotový dort v pohodlí domova.
Jak na to?
Myslete na to, že do klasického dortového piškotu se nepřidává tuk. Základními ingrediencemi jsou vejce, cukr a mouka. Tyto přísady by se měly používat v poměru 2 : 1 : 1. Velmi důležitou fází při přípravy nadýchaného, jemného a vynikajícího piškotového dortu je důkladné šlehání bílků. Pěna by měla být dostatečně tuhá, aby při řezání nožem zanechala trvalou stopu. Vejce musíte rozšlehat se špetkou soli. Do pěny následně přidejte cukr, potom žloutky a nakonec mouku prosátou přes síto. Těsto krátce rozšlehejte, a to neustále ve stejném směru.
Experimentujte s dochucením
Chuť samotného dortu můžete zpestřit přidáním vanilkového cukru, kakaa, jemně nastrouhaného citronu nebo pomerančové kůry. Jednu třetinu mouky můžete stejně tak nahradit jemně mletými ořechy, mandlemi nebo kokosem. Tyto produkty přidejte do šlehané hmoty těsně před přidáním mouky. Dno formy před pečením nezapomeňte pomazat tukem a vysypat strouhankou. Okraje nechte suché.
Těsto do formy musíte nalít vždy až do výšky dvou třetin formy. Nikdy to nesmí být více. Během pečení bude těsto růst a mohlo by přetéct do trouby. Piškotový dort pečte ve velké formě po dobu 45 minut a v malé formě bude stačit asi 30 minut na 160 stupňů. Zda je hotový, můžete klasicky vyzkoušet testem pomocí párátka. Díky tomuto postupu bude váš piškotový dort vždy naprosto dokonalý, chutný a lehký.
Zdroj: https://www.cookist.com/9-tips-that-will-help-you-create-the-best-sponge-cake-ever/