Stravování

Pohankové kroupoto s topinamburem a hlívou je ideální pro rychlý oběd

Kroupoto je podobné italskému rizotu, jen se vyrábí z pohankových krup. Je to chutné, syté a navrch dietní a zdravé jídlo. Jeden z nejjednodušších pokrmů, které kdy spatřily světlo světa, v sobě přitom kombinuje spoustu chutných a netradičních surovin, jako jsou topinambury a lahodná houba hlíva ústřičná. K tomu hrstka aromatických zelených bylinek a dobrota je na světě.

Ingredience:

  • 400 g pohankových krup,
  • 200 g topinamburů,
  • 1/2 l zeleninového vývaru nebo vody,
  • 1 mrkev,
  • 1 petržel,
  • hlíva ústričná (případně jiné houby),
  • rostlinný olej,
  • máslo,
  • citrónová šťáva,
  • chilli paprička,
  • sůl,
  • pepř,
  • čerstvý rozmarýn,
  • zelená petrželka.
Doporučený článek:  Černý česnek má jedinečnou chuť a strukturu
Zdroj obrázku: Freepik

Návod na přípravu:

Oloupejte topinambury, rozkrájejte je na menší kousky a uvařte je v osolené vodě doměkka (dejte pozor, ať se nerozvaří, rozpadly by se). Povařené hlízy slijte a nechte trochu zchladnout.

Do hrnce nasypejte pohankové kroupy a podlijte trochou oleje. Restujte 2 až 3 minuty, pak přilijte vývar a přihoďte na velmi malé kousky pokrájenou očištěnou mrkev a kořen petržele. Přiklopte pokličkou a duste, dokud se do krup nevstřebá všechna voda.

Zatímco se vaří kroupy se zeleninou, nakrájejte na kousky hlívu ústřičnou. Rozpalte na pánvi máslo a hlívu na něm orestujte. Přidejte předvařený topinambur a pokračujte ve smažení.

Doporučený článek:  Majonéza dodá míchaným vajíčkům krémovou strukturu a nadýchanost

Když jsou kroupy, mrkev a petržel měkké a voda se téměř všechna odpařila, přidejte do hrnce jednu lžíci studeného másla, citrónovou šťávu a z pánve vyklopte i opečené houby s topinamburem. Důkladně promíchejte a nechte ještě chvilku pod pokličkou dusit.

Opláchněte čerstvý rozmarýn a nasekejte jej najemno. Chilli papričku rozkrojte, odstraňte semínka a pokrájejte ji na jemné kousky, které spolu s rozmarýnem přidejte do hrnce s kroupotem. Podle chuti dosolte a opepřete, znovu promíchejte, nechte ještě chvilku provařit, přičemž odklopte pokličku, aby se odpařila veškerá přebytečná voda. Ještě jednou promíchejte a odstavte z kamen.

Doporučený článek:  Reflux znepříjemní dobrý pocit z jídla i večerní pohodu. Správný jídelníček vás zachrání

Ještě čerstvé kroupoto servírujte na talíř a posypejte nasekanou petrželkou.

Zdroj: https://natashaskitchen.com/buckwheat-with-mushrooms-3-giveaways/