Zdraví

Ne všechny potraviny je vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě

Mikrovlnná trouba patří mezi zařízení, která najdete snad v každé domácnosti. Pravdou ale je, že nebývá tolik využívána, jak by si zasloužila. Díky mikrovlnce můžete snadno ohřívat pokrmy, ale zároveň tím riskujete, že se z nich uvolní škodlivé látky, které nejsou vhodné ke konzumaci. Jaké potraviny do ní nepatří?

Některé potraviny do mikrovlnky nedávejte

Na první pohled byste možná ani neřekli, že do mikrovlnné trouby některé potraviny nepatří. Jednou takovou je syrové maso. Jeho ohříváním můžete sníst nejen maso samotné, ale také škodlivé látky, které vašemu tělu neprospějí. Navíc mikrovlnná trouba neohřívá rovnoměrně – na jedné straně tak můžete mít maso uvařené a na druhé bude ještě syrové.

Doporučený článek:  Ve střevech je uloženo zdraví celého těla. Některé návyky jim dávají pořádně zabrat

Syrové maso, které ohříváte, navíc může obsahovat různé druhy bakterií, které se dostanou do těla. Tím, že maso uvaříme, bakterie zabijeme, ale během ohřevu se tak nestane. Proto je lepší maso připravovat tradičním způsobem, na který jste zvyklí. Další potravinou, která nepatří do mikrovlnky, je rýže. Odborníci upozorňují na to, že rýže byste měli uvařit pouze tolik, kolik jste schopni sníst.

Zdroj obrázku: Freepik

Proč není vhodné ohřívat rýži?

Mikrovlnná trouba je dobrý sluha, ale špatný pán. Při ohřevu potravin byste se neměli spoléhat pouze na ni. V rýži ponechané při pokojové teplotě se začnou množit bakterie, které mohou způsobit bolesti břicha, průjem nebo další příznaky otravy. Ta může nastat velmi rychle. V troubě byste neměli ohřívat ani některé druhy zeleniny, například špenát, řepu nebo brambory.

Doporučený článek:  Vypadávání vlasů je noční můra každé ženy. Víc než drahá kosmetika pomůže dobré jídlo

Ty přitom do mikrovlnné trouby dáváme velmi často. Také ale víme, že z mikrovlnné trouby nebudou chutnat tak dobře jako čerstvě uvařené. Dále jsou to chilli papričky, které do mikrovlnky nepatří. Můžete si snadno popálit nejen hrdlo, ale kapsaicin se může dostat také do očí a způsobit velké problémy.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/microwave-ovens-and-health, https://www.canr.msu.edu/news/food_safety_to_keep_in_mind_when_using_the_microwave, https://www.cdc.gov/foodsafety/foods-linked-illness.html, https://www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/can-reheating-rice-cause-food-poisoning/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322775, https://www.uspharmacist.com/article/capsaicin-risks-and-benefits