Potraviny, které si můžeme doma zamrazit, jsou velmi žádané. Pokud je v obchodech objevíte za dobrou cenu, vyplatí se vzít jich několik a schovat si je na horší časy. Zamrazení je velmi jednoduchý způsob, jak potraviny konzervovat. Pozor si ale dávejte na to, co zamrazujete, protože ne všechny potraviny jsou vhodné. Díky zamrazení ale můžete prodloužit trvanlivost některých surovin.
Neplýtvejte potravinami, zamrazte je
Zamrazení je jedním ze způsobů, jak potravinami neplýtvat a zbytečně je nevyhazovat. Tím pádem ušetříte spoustu peněz. Jaké potraviny ale můžete zamrazit, aby neztratily svou chuť nebo konzistenci? Máslo můžete zamrazit bez obav, stejně jako margarín. V mrazáku se jim nic nestane, pokud jste jich tedy nakoupili více, můžete si je schovat na později. Můžete je tam mít i několik měsíců, ale nesmí být už rozbalené.
Zamrazit můžete také pečivo, ať se jedná o rohlíky, nebo chléb. Jestliže jste nakoupili více pečiva, než dokážete sníst, můžete si pomoci právě mrazákem. Jestli je pak vyndáte, budou znovu křupavé, pokud je zamrazíte ještě čerstvé. Pokud budou chléb nebo rohlíky už starší, nebudou po rozmrazení tak dobré. Nejlepší je před zamrazením chléb nakrájet a zamrazit ho podle toho, kolik kousků denně sníte.
Zmrazit můžete vejce i brambory
Vejce jsou další potravinou, kterou můžete jednoduše zmrazit. Mnoho lidí o tom ale nemá ani tušení. Vejce ale musíte rozbít a zamrazit pouze jejich obsah bez skořápek. Přelijte je do sterilního sáčku a vložte do mrazáku. Skořápky by se pod vlivem mrazu mohly rozbít a poté by se žloutek s bílkem velmi těžko rozmrazovaly.
Brambory jsou častou přílohou a ještě častěji se stane, že jich uvaříme příliš mnoho. Problém ale máte vyřešený, protože také uvařené brambory můžete snadno zamrazit. Rozmačkejte je a po rozmrazení budou chutnat jako právě uvařené. Můžete do nich přidat trochu tuku, aby získaly správnou strukturu.
Zdroj: https://www.hubbub.org.uk/15-freezer-friendly-foods