Stravování

Ryby jsou zdravou součástí jídelníčku. Je důležité vybrat správný druh

Mořské plody a ryby lékaři doporučují konzumovat alespoň třikrát týdně. Je to zejména kvůli obsahu omega-3 mastných kyselin, kterých mají ryby a další mořské potvory dostatek. Problém nastane v okamžiku, kdy se do moře nebo ostatních vod dostanou nebezpečné látky, které mohou ovlivnit nejen chuť ryby.

Jakých ryb se raději vyvarovat?

Pokud trpíte na kardiovaskulární problémy nebo jste zdraví, ryby si rozhodně dejte. V nabídce najdete mnoho druhů ryb, liší se samozřejmě nejen cenou, ale také způsobem, jakým si je můžete připravit. Omega-3 mastné kyseliny jsou pro naše tělo základní složkou. Jestli si tedy ryby dáváte, rozhodně se nemusíte bát o svou imunitu.

Doporučený článek:  Hubnutí s vůní bylinek: zrychlí metabolismus, potlačí chuť k jídlu a vymažou tuky

Kromě těchto mastných kyselin ale svému tělu dodáte také bílkoviny a vitaminy. Ryby a mořské plody jsou dalším zdrojem jódu a vitaminů, které jsou rozpustné v tucích. V posledních letech ale dochází ke kontaminaci vodních ploch, což má vliv na kvalitu zdraví ryb. V tomto případě jsou ryby kontaminovány těžkými kovy, které se dostanou do moře.

Zdroj obrázku: Freepik

Je nutné omezit spotřebu ryb ze zdrojů, které mohou být kontaminovány

Upozornění se týká hlavně nemocných lidí, ale také dětí nebo těhotných žen. Neznamená to ale, že by ryby neměly tyto skupiny lidí vůbec konzumovat. Odborníci tvrdí, že je vhodné jíst ryby dvakrát týdně. Výjimku tvoří některé druhy ryb, mezi takové patří lososi, šproty, sledě a sardinky, jejichž konzumace by se měla omezovat.

Doporučený článek:  Lidé kvůli ní pláčou, přesto je nejlepším parťákem do sychravých dnů. Cibule vyléčí nejednu nemoc

Seznam ryb, které můžete konzumovat pouze v maximálním množství, je uveden dále. Platí zde například pravidlo, že uzené makrely si můžete dopřát nanejvýš kilogram týdně, tuňáka můžete dokonce až dva kilogramy. Sardinek v oleji pouze 330 g týdně, uzeného lososa 575 gramů za týden. Tyto informace jsou poskytnuty s ohledem na množství omega-3 mastných kyselin. Kromě mořských ryb si často dávejte například kapra, pstruha nebo jiné, snadno dostupné ryby.

Zdroj: https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/food-based-dietary-guidelines-europe-table-9_en, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8146377/, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/fish/, https://sciencing.com/water-pollution-affect-fish-4565696.html, https://www.the71percent.org/how-are-fish-affected-by-water-pollution/, https://www.healthline.com/nutrition/11-health-benefits-of-fish, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705336/, https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/, https://doh.wa.gov/community-and-environment/food/fish/health-benefits, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/fish/