Zdraví

Lepší než antidepresiva. Pro dobrou náladu stačí vytáhnout z lednice nakládané okurky

Fermentované potraviny jsou balzámem pro zdraví, to se ví mezi jejich milovníky už dávno. Vědci z College of William & Mary ve Williamsburgu ve Virginii ale nyní přišli s přelomovým objevem, kvašené okurky se mohou stát dokonce lékem na úzkosti. Přínos tkví zejména v prospěšných probiotikách, pro která se vyplatí konzumovat fermentované potraviny co nejčastěji. O prospěšnosti kvašených neboli také kysaných výrobků však věděly už naše babičky. 

Kysané okurky i zelí jako tradiční pokrmy

V tuzemsku jsou kysané okurky oblíbenou přílohou k masu nebo k různým pokrmům, ale podávají se též samotné. Jsou milované pro svou jedinečnou chuť, což platí rovněž pro zelí nebo jiné kvašené potraviny, které se přidávají do zeleninových salátů, pomazánek nebo dalších jídel, kde tyto přísady ozvláštní chuť. Kromě tradiční zeleniny získává na oblibě i kimchi z Dálného východu, nakládané papriky, rajčata nebo ředkvičky, tempeh nebo miso.

Doporučený článek:  Křečové žíly jsou strašák mnoha žen. Při správné prevenci se nemusejí nikdy objevit
Zdroj obrázku: Freepik

Bohatý zdroj vitamínů a antioxidantů

V minulosti nebylo příliš možností, jak uchovávat potraviny. Kvašení bylo proto oblíbenou metodou, jak zpracovat a skladovat úrodu zeleniny. Během kvašení vzniká kyselina mléčná, kyselina octová nebo alkohol, což jsou přírodní konzervanty. Kysané produkty jsou zdrojem zejména vitamínů C, E, K, A a skupiny B a antioxidantů, které podporují obranyschopnost a působí proti vzniku rakoviny. Zrychlují metabolismus a napomáhají trávení, regulují střevní peristaltiku.

Lepší nálada díky zdravým střevům

A právě ve střevech tkví i závěr, se kterým přišli vědci z College of William & Mary ve Williamsburgu ve Virginii při svém výzkumu. Fermentovaná zelenina totiž pomáhá vlivem obsažených probiotik ke zlepšení trávení a k obnově střevní mikroflóry, která hraje zásadní roli při produkci serotoninu neboli hormonu štěstí. Pro lepší náladu a snížení stresové zátěže je důležité především zlepšit fungování trávicí soustavy a s tím si umí poradit kvašené potraviny skvěle.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Nakl%C3%A1dan%C3%A9_okurky, https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-pickles, https://www.medscape.com/viewarticle/846487, https://www.reshareworthy.com/pickles-and-fermented-foods-combat-anxiety/, https://www.wm.edu/news/stories/2015/fermented-food-social-anxiety-study123.php, https://www.lifehack.org/454731/when-you-eat-pickles-often-something-surprising-will-happen-to-your-brain