Stravování

Léčivé tinktury zaženou každou nemoc. Ty nejlepší si snadno připravíte sami doma

Léčivé tinktury jsou jedinečným produktem, který můžete použít na posílení svého zdraví a vyřešení některých nemocí a potíží. Lékaři sice nedoporučují pít velké množství alkoholu, ale v podobě tinktury má velmi pozitivní účinky. Tinktury jsou vyrobeny z ovoce, takže obsahují hodně vitamínů, minerálů a antioxidantů. Podívejme se na nejzdravější tinktury, které si vyrobíte doma.

Tinktura z černého rybízu a jantaru

Na tinkturu z černého rybízu potřebujete 1 kg ovoce, 1/2 kg cukru a 1/2 litru lihoviny. Stačí smíchat, počkat 5–6 týdnů, přecedit a uložit na tmavé místo. Dokonalá bude po 6 měsících. Používat ji přitom můžete na migrény, cholesterol, nachlazení i poruchy trávení.

Doporučený článek:  Při stresu zamíří mnozí rovnou do ledničky. S emočním přejídáním je nejvyšší čas přestat

Jantarová tinktura je trochu netradiční. Potřebujete 25 g jantaru rozdrceného na malé kousky a 250 ml lihoviny. Za dva týdny bude hotová a nádherně zlatá. Využít ji můžete při boji s nachlazením a horečkou, ale také při problémech s hypertenzí, štítnou žlázou nebo bušením srdce. Navíc ji můžete užívat zevně i vnitřně.

Zdroj obrázku: Freepik

Tinktura z česneku a lístků bílé lilie

Česnek je neuvěřitelně zdravý. Tinktura z něj minimalizuje riziko mrtvice a infarktu. Snižuje také krevní tlak a působí jako přírodní antibiotikum. Potřebovat budete jen 3 hlavy česneku a 2 sklenice lihoviny. Česnek prolisujte nebo nastrouhejte. Zalijte lihem, odstavte na 5 dní, protřepejte a sceďte.

Doporučený článek:  Ke kvalitnímu spánku přispěje zdravá a lehká večeře

Tinktura z lístků bílé lilie léčí kožní nemoci, akné, kožní infekce nebo hnisavé rány. Do lahvičky vložte okvětní kvítky rozkvetlých lilií. Naplňte polovinu nádoby. Zalijte lihovinou, aby byl alkohol 2 cm nad okvětními lístky. Za šest týdnů bude tinktura hotová. Stačí jen čas od času protřepat.

Tinktura z hrušek

Hrušková tinktura je úžasná proti zácpě, ledvinovým kamenům nebo problémům se štítnou žlázou. Jestli bojujete s hypertenzí, můžete díky této tekutině posílit své zdraví. Ovoce zbavte stopek, zalijte alkoholem a po 6 měsících slijte. Zasypte cukrem (250 g na 1 kg ovoce). Odložte na 2 týdny, přeceďte a nechte ve tmě a chladu dalších 6 měsíců.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324149