Kopřiva. Pro někoho nevítaný a enormně odolný plevel, kterého je třeba se zbavit, pro druhého bylina s mnoha léčivými účinky, která má rozličné použití. Kopřiva je ale ještě mnohem víc. Funguje jako účinné hnojivo, proto by pro zahradníky neměla být nepřítelem číslo jedna, ale měli by ji využít pro přípravu kopřivové jíchy. Té se někdy říká lidově kejda a jedná se o efektivní a ekologické hnojivo pro rajčata nebo jinou zeleninu, kterou obohatí o minerály, současně zvýší odolnost vůči škůdcům. Jak jíchu připravovat a aplikovat na rostliny, aby se mohla na konci sezóny očekávat bohatá úroda?
Kopřiva jako pomocník na zahradě
Většina zahradníků se chce kopřiv zbavit, protože je považuje za nežádoucí býlí. Z kopřiv lze ale snadno připravit kopřivové hnojivo, které je zásobárnou dusíku, draslíku a hořčíku, minerálních prvků, které jsou důležité pro zdravý vývoj rajčat i další zeleniny. Kopřivy neobsahují jen zmíněné prvky, ale současně železo, vápník, křemík a zinek. Po aplikaci kopřivové kejdy se tak přirozeně podpoří rozvoj pupenů a samotné kvetení. Složení kopřivové jíchy působí jako účinné hnojivo, nadto funguje proti plísním a škůdcům, proto i slabší sazenice dostanou šanci přinést v létě úrodu.
Alternativní ekologické hnojivo
Zamořit si zahradu chemikáliemi? Zcela zbytečné, kopřivová kejda je ekologickou alternativou a nemá negativní dopad na životní prostředí a na půdu na zahradě. Naopak zušlechtí zeminu a dodá jí potřebné živiny. Bio rajčata z takto ekologického pěstování chutnají ještě lépe, k tomu neobsahují žádné zdraví škodlivé látky. Přitom stačí velmi málo – nasbírat jarní kopřivy ještě před rozkvětem. Vhodné jsou kopřivy z období dubna a května, kdy jejich listy obsahují nejvíce prospěšných látek.
Jak připravit kopřivovou jíchu
Po nasbírání kilogramu čerstvých kopřiv se musí listy se stonky nařezat nadrobno a vsypat do plastového kbelíku nebo jiné nádoby. Nasekaná bylina se zalije 10 litry vody a nechá se asi týden nebo dva odležet. Během této doby je nutné vždy jednou denně směs zamíchat. Během kvašení dochází k úniku pěny a štiplavému zápachu. Po fermentaci, kdy zmizí pěna, je hnojivo připraveno k použití. Ředí se s vodou v poměru 1 : 10 a rostliny se roztokem zalévají jednou za dva týdny. Pro zintenzivnění účinku lze přidat během kvašení malé množství čedičové mouky.
Zdroj: https://www.nature-and-garden.com/gardening/fermented-nettle-tea-tomato-treatment-prevention.html