Pampeliškový džem je nejen voňavý a sladký jako med, ale má také jedinečné léčivé a zdraví prospěšné vlastnosti. Jeho přednosti rozhodně stojí za to poznat a zkusit je také využívat. Pampelišku můžeme přidávat do salátů, usušit, a dokonce z jejích květů připravovat i džem. Říká se, že jedna čajová lžička denně této kouzelné marmelády umožní vyhnout se sezónním depresím a nachlazením a navíc příznivě působí na kardiovaskulární systém a funkci jater.
Výhody pampeliškové marmelády
Džem z květů pampelišky je vynikajícím zdrojem vitamínu C, betakarotenu, zinku, fosforu, železa, draslíku a jódu. Dokáže zklidnit dýchací ústrojí, takže jej můžeme použít jako pomůcku při léčbě nachlazení a bronchitidy. Pampeliška snižuje hladinu stresu, usnadňuje relaxaci a usínání. Kromě toho se hovoří o tom, že také zpomaluje stárnutí pleti, snižuje krevní tlak, posiluje srdeční svalstvo a brání rozvoji cukrovky.
Jak džem připravit?
K vlastní přípravě tohoto elixíru zdraví budeme potřebovat 350–400 mladých květů pampelišky. Poté je namočte na cca 10 hodin do studené vody. Následně květy pečlivě opláchněte, vymačkejte z nich šťávu, zalijte 500 ml převařené vody a dejte na sporák. Květy povařte asi 20 minut, poté přidejte 1 kg cukru, lžičku kyseliny citronové a najemno nakrájený neoloupaný citron. Dalších 10 minut pokračujte ve vaření. Poté nechte směs vychladnout a následně ji opatrně přelijte přes gázu a hustou směs znovu povařte. Nechte opětovně zchladnout, nalijte do sklenic a uložte do lednice, kde vydrží klidně celou zimu.
Kdy jej užívat?
Pampeliškový džem mohou užívat zejména lidé trpící překyselením žaludku, protože vláknina v něm obsažená pomáhá zbavit se zácpy a dalších střevních potíží. Zklidňuje také záněty močového měchýře a močových cest. Působí očistně, pomáhá zbavit se toxinů a různých chemických látek z našeho těla.
Zdroj: https://www.homestead-acres.com/how-to-make-dandelion-jelly/