Zdraví

Chia semínka jsou zdravým doplňkem běžného jídelníčku

Moderní superpotravina v podobě chia semínek je v dnešní době velmi populární. Patří mezi nejzdravější potraviny na světě. V dnešním článku vám povíme o tom, jak jsou jedinečná a zda si je mohou dopřát všichni.

Malé poklady z Mexika

Chia semena jsou semínka španělské šalvěje, která má původ v jižním Mexiku a severní Guatemale. V předkolumbovských časech byla základem stravy Aztéků a Mayů. Už ti věděli, jak jsou zdravotně prospěšná a jaké mají výživové vlastnosti. O názvu chia existují dvě teorie. Jedna říká, že v mayském jazyce symbolizoval sílu. A to ne bezdůvodně, protože mayští bojovníci jedli chia semena před zápasem, což jim pomohlo udržet dobrý fyzický a psychický stav.

Doporučený článek:  Rebarborová tinktura uleví trávení a potěší sladkokyselou chutí. Její přípravu zvládne úplně každý

Jsou to malé černé kuličky o průměru asi 1 mm a dokážou dělat zázraky. Chia semínka jsou nejbohatším přírodním zdrojem omega-3 mastných kyselin, kterých obsahují třikrát více než například atlantický losos. Obsahují také vitamíny E, B1, B3 a cenné minerály jako vápník, fosfor, železo, hořčík, měď a zinek. Kromě toho mají vysoký podíl vlákniny a to má příznivý vliv na naše trávení. Mají 15krát více hořčíku než brokolice, 6krát více vápníku než mléčné výrobky, 3krát více železa než špenát.

Doporučený článek:  Maďarské švestky udrží trávení v dokonalé harmonii, v množství antioxidantů předčí dokonce borůvky
Zdroj obrázku: Freepik

Proč konzumovat chia semínka

Podporují práci mozku, ovlivňují paměť a koncentraci. Snižují hladinu špatného cholesterolu. Předcházejí srdečním onemocněním a hypertenzi. Zastavují negativní účinky volných radikálů a tím oddalují proces stárnutí. Přispívají ke snížení rizika vzniku rakoviny. Zlepšují práci trávicího traktu. Posilují imunitu. Zpomalují vstřebávání sacharidů a regulují hladinu cukru v krvi. A navíc dodávají energii a vitalitu.

Chia semínka jsou bezpečné jídlo, ale měla by se konzumovat s mírou. Denní dávka by neměla překročit 15–20 gramů, což jsou asi tři čajové lžičky. Taková dávka je tolerována naším trávicím traktem a přináší také zdravotní benefity. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny může nadměrná konzumace vést k trávicím poruchám, bolesti břicha nebo zácpě. Chia semínka zvyšují riziko krvácení, proto by jim měly věnovat zvýšenou pozornost také těhotné a kojící ženy a starší lidé před operací.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chia-seeds, https://www.britannica.com/plant/chia, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926888/, https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/chia-seeds-pack-nutritional-punch, https://www.medicalnewstoday.com/articles/291334