Zdraví

Včelí pyl posiluje imunitu, je plný důležitých vitamínů

Včelí pyl není tolik známý jako med, ale rozhodně patří mezi produkty, které by neměly chybět ve vaší lékárničce. Pyl je mnohem výživnější než samotný med, v některých zemích je dokonce považován za superpotravinu. V květovém pylu najdeme spoustu vitaminů, z toho nejzásadnější je kyselina listová. Pyl posílí imunitu, zvýší počet červených krvinek a celkově se díky němu budete cítit mnohem lépe.

Proč je vhodné do stravy zařadit včelí pyl?

Proč se vyplatí konzumovat včelí pyl? Je to vlastně pyl, který nasbíraly včely a přinesly do ho úlu. Pyl se pak mísí s medem, nektarem a také slinami včel. Poté dostane tvar koule, který je pro něj charakteristický. Ve většině případů je pyl žlutý, ale záleží na tom, ze které rostliny ho včely sesbíraly. K získání pylu pak včely využívají hlavně mák nebo kukuřici. Každá pylová kulička pak obsahuje až sto tisíc zrnek pylu.

Doporučený článek:  Při péči o obličej hraje roli také kvalita ručníku

Pyl pak můžete využít ve své stravě. Sehnat ho můžete v obchodech, ale samozřejmě nejlepší variantou bude ho mít domácí a čerstvý. Pořídit si můžete velká i malá balení podle toho, kolik ho zrovna potřebujete. A jak včelí pyl konzumovat? Je to jednoduché. Buď ho můžete jíst samotný, nebo si ho přidávat do pokrmů. Pyl má hořkosladkou chuť, a nemusí tak chutnat každému.

Zdroj obrázku: Freepik

Pyl můžete přidat do mléka, ale pozor na alergie

Pyl není tak chutný, proto se hodí přidat ho do džusu, džemu nebo dezertů. Hodí se také do mléka. Nesmíte ho ale dávat do příliš horkých tekutin, protože tím ztratí spoustu cenných živin a vlastností, pro které ho vlastně jíte. Užívat ho pak můžete klidně dva nebo tři měsíce v kuse. Během této doby si dávejte jednu malou lžičku až velkou lžíci pylu denně.

Doporučený článek:  Káva prokazatelně prodlužuje život. Nejnovější výzkum potěší všechny milovníky černého nápoje

Ve 100 gramech pylu pak najdeme asi 260 kalorií. Pyl je sice přírodní produkt, který je vhodný také pro těhotné nebo kojící ženy, ale pozor by si měli dávat lidé, kteří trpí alergiemi na včelí produkty.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/bee-pollen-benefits, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/, https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/pollen-development, https://www.webmd.com/balance/bee-pollen-benefits-and-side-effects, https://www.elsevier.es/en-revista-allergologia-et-immunopathologia-105-articulo-bee-pollen-dangerous-food-for-S0301054610000625