Stravování, Zdraví

Čerstvé šťávy pomohou snížit vysokou hladinu cholesterolu

Čím více masa a vysoce zpracovaných potravin je v naší stravě, tím větší je riziko, že přijdou problémy s vysokým cholesterolem. Pokud vám záleží na vašem zdraví, zahrňte fyzickou aktivitu do svého denního rozvrhu a naplňte menu zeleninou a ovocem. Sáhněte i po domácích šťávách.

Snižování hladiny cholesterolu

Cholesterol sám o sobě není špatný, je dokonce pro naše tělo potřebný. Bohužel jeho zvýšená hladina může přinést spoustu zdravotních problémů. Významně zvyšuje riziko aterosklerotických lézí a mnoha onemocnění kardiovaskulárního systému. Bohužel zvýšený cholesterol je běžnou nemocí mezi lidmi. Často vyžaduje léčbu medikamenty.

Doporučený článek:  Při trávicích obtížích přijde na pomoc sama příroda. Bylinné čaje dokážou zázraky

Avšak prvním a nejdůležitějším krokem je jako vždy změna životního stylu. Začlenění fyzické aktivity do každodenního života a méně zpracovaných výrobků ve stravě a ještě k tomu větší množství zeleniny a ovoce. Dobrou volbou jsou také čerstvě vymačkané šťávy. Už pití jedné sklenice vám umožní asimilovat více biologicky aktivních složek v krátké době, jako když zkonzumujete například samotné jablko nebo mrkev.

Zdroj obrázku: Freepik

Recepty na šťávy

Šťáva z granátového jablka je dostupná v mnoha obchodech. Bez problémů se ale dá připravit i doma. Stačí oloupat ovoce a vložit semena do pomalého odšťavňovače. Tato šťáva chutná stejně dobře samotná, ale i když je obohacena o čerstvé lístky máty a jablko. Artyčoková šťáva je také skvělou volbou. V tomto případě je však lepší sáhnout již po hotové šťávě z obchodu.

Doporučený článek:  Detoxikace uleví celému tělu. Drastické půsty nejsou nutné, stačí doplnit jídelníček o něco dobrého

Špenát se hodí k mnoha druhům zeleniny a ovoce. K hrsti zelených špenátových listů stojí za to přidat jedno jablko, jeden pomeranč nebo jednu hrušku, polovinu citronu, dva stonky celeru a kousek čerstvého kořene zázvoru. Vložte všechny ingredience do odšťavňovače a vychutnejte si čerstvě připravenou šťávu. Skvělou možností je připravit si šťávu z řepy nebo kapustových listů.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/270609, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets, https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits, https://www.cdc.gov/cholesterol/prevention.htm, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11918-cholesterol-high-cholesterol-diseases, https://www.health.harvard.edu/heart-health/how-its-made-cholesterol-production-in-your-body