Stravování, Zdraví

Brambory dokážou s člověkem zamávat. Některé je lepší rovnou vyhodit do koše

Solanin je toxická látka nacházející se v zelených bramborách. Jeho konzumace může vést k vážným zdravotním problémům – otravě, zánětům ledvin, až kómatu. Brambory jsou nebezpečné zejména na jaře, kdy začíná proces klíčení. Solanin je organická chemická sloučenina přítomná ve výhoncích rostlin a zelených částech brambor.

Příznaky se objeví za několik hodin

První příznaky, jako je nevolnost, zvracení, kolika, průjem nebo křeče, se objeví 4–14 hodin po konzumaci. Lékaři už zaznamenali i několik případů smrtelné otravy, a to obvykle do 24 hodin po požití. Ta hrozí především podvyživeným a nedostatečně léčeným lidem. Velké množství solaninu se nachází nejen v zelených bramborách, ale také v nezralých rajčatech a paprikách.

Doporučený článek:  Šálek kávy nakopne energií, její pití ale může způsobit nepříjemné obtíže

Zelenání brambor nastává, když je hlíza ve fázi růstu vystavena slunečním paprskům. To je také signál, že brambora obsahuje vyšší koncentraci solaninu. Riziko otravy solaninem je nejvyšší na jaře, protože tehdy začínají klíčit špatně skladované brambory. Nejvíce solaninu se hromadí v hlíze brambor a pak právě v klíčcích. Při práci se zelenými bramborami nejprve odstraňte všechny klíčky, poté nahrubo oloupejte slupku a odstraňte všechny zelené části dužiny.

Zdroj obrázku: Freepik

Brambory musí být skladované správně

Chceme-li minimalizovat proces klíčení brambor, musíme jim zajistit vhodné podmínky pro skladování. Brambory by měly dozrávat na chladném a tmavém místě, ideálně ve sklepě nebo ve spíži. Uchovávejte je nejlépe v proutěném košíku nebo papírovém sáčku. Naopak se vyhněte plastovým sáčkům, které nezajišťují dostatečnou cirkulaci vzduchu.

Doporučený článek:  Detoxikace zrychlí metabolismus a vlije do žil novou energii. Žádná složitá dieta přitom není potřeba

I když je ideální teplota pro skladování brambor kolem 10 stupňů Celsia, neměly by být v příliš chladném prostředí. To by způsobilo, že se obsažený škrob přemění na cukr a brambory samotné získají nasládlou chuť a nepříjemnou texturu. Pokud přeci jen brambory zezelenají a vy nechcete riskovat, je bezpečnější je vyhodit.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/how-to-store-potatoes, https://www.healthline.com/nutrition/green-potatoes, https://www.britannica.com/story/are-green-potatoes-dangerous-to-eat, https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/solanine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6338654/, https://cs.wikipedia.org/wiki/Solanin, https://www.canr.msu.edu/news/solanine_poisoning_how_does_it_happen