Stravování, Zdraví

Medvědí česnek chutná nejlépe čerstvý, je ideálním základem oblíbeného pesta

Medvědí česnek je typická jarní rostlina, která si získala oblibu díky svým léčivým vlastnostem a úžasné chuti. Můžete ho pěstovat nejen na zahradě, ale také na balkoně nebo terase v květináči. Medvědí česnek je zdrojem cenných vitamínů, snadno ho ale můžete zaměnit za jedovatou rostlinu, která vašemu zdraví uškodí.

Co je medvědí česnek?

Jedná se o cibulovou rostlinu, kterou poznáte podle kopinatých listů, dlouhých 20–‍30 centimetrů. V květnu začíná kvést bílým květenstvím s hvězdicovitými květy na dlouhých stoncích. Květy sice voní po česneku, ale obsahují škodlivé látky, a proto je nesmíte jíst. Prospěšné látky obsahují listy medvědího česneku. Na první pohled jsou bohužel podobné konvalince májové, která může způsobit nebezpečnou otravu jídlem. Buďte proto velmi opatrní!

Doporučený článek:  Čokoláda zlepšuje náladu. Alergici a obézní lidé by se jí měli vyvarovat
Zdroj obrázku: Freepik

Jak skladovat divoký česnek?

Medvědí česnek byste měli konzumovat čerstvý, ideálně v podobě lahodného pesta. Listy po sklizni vložte do sklenice s vodou a následně umístěte do lednice. Díky tomu vydrží česnek čerstvý po dlouhou dobu. Nadrobno nakrájené listy můžete skladovat také v mrazáku. Tuto bylinu byste neměli sušit, protože tím ztratí mnoho příznivých vlastností, barvu i chuť.

Recept na lahodné pesto s medvědím česnekem

Medvědí česnek se nejčastěji konzumuje v podobě pesta. Na dokonalé pesto budete potřebovat 150 gramů čerstvých listů medvědího česneku, 50 gramů strouhaného parmazánu, 15 gramů piniových oříšků, 100 ml olivového oleje, sůl a pepř podle chuti. Oříšky opražte na suché pánvi. Poté je nechte vychladnout. Listy omyjte, osušte a nasekejte.

Doporučený článek:  Některé potraviny pomohou vyčistit střeva a zajistit tak jejich správné fungování

V mixéru smíchejte oříšky, nastrouhaný parmazán a listy česneku. Dochuťte solí a pepřem. Vše rozmixujte, dokud nebude směs hladká. Nakonec přidejte olej, aby mělo pesto jednotnou konzistenci. Směs přesuňte do uzavíratelné nádoby a vložte do lednice. Pesto můžete použít do salátů a sendvičů, ale skvěle se hodí také do polévek, těstovin nebo do tvarohu. Jako příloha k masitým pokrmům bude chutnat úžasné a doplníte mnoho vitamínů a minerálů!

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/wild-pesto