Zdraví

Nejběžnější mýty spojené s bezlepkovou dietou

Základem bezlepkové diety je vyloučení výrobků, k jejichž výrobě bylo použito obilí, pšenice a její odrůdy, ječmen nebo žito. V poslední době je oblíbená a žít takzvaně bez lepku je módní záležitostí a takový jídelníček je považovaný za zdravý. Jaké mýty ale doprovází bezlepkovou dietu?

Celiakie versus intolerance na lepek

Podle odborníků asi 1–2 procenta světové populace trpí celiakií, intolerance na lepek postihuje asi 6 procent obyvatel. Východiskem pro oba případy je vyloučení lepku ze stravy, ani jedno onemocnění nelze běžnými metodami léčit a jedinou možností, jak se vyhnout nežádoucím projevům a přidruženým potížím, je vyvarovat se konzumace potravin obsahujících lepek.

Doporučený článek:  Domácí majoránková mast uzdraví pokožku a nechá ji znovu zářit. Vyrobená je během chvíle

Lepek jen v pečivu?

Stačí nejíst rohlíky a chleba – takový názor je častý, ale mylný. Bezlepková dieta bohužel není jen o pečivu, lepek se vyskytuje v těstovinách, pizze, hamburgerech, ale také v hotových pokrmech, uzeninách, salámech, jogurtech nebo omáčkách. Dokonce je lepek i součástí léků. Vždy je proto nutné číst složení daného produktu a vyhledávat symbol pro bezlepkové potraviny.

Čas od času jeden dortík nebo rohlík?

Lidé s přísnou bezlepkovou dietou nemohou hřešit, a to dokonce ani v malém množství, na rozdíl od těch, co je pro ně bezlepková dieta jen módní záležitostí.

Doporučený článek:  Mražené maso je důležité nechat správně rozmrazit
Zdroj obrázku: Freepik

Při bezlepkové dietě se hubne?

Lidé se snaží odstranit ze svého jídelníčku často lepek proto, aby zhubli. Bezlepková dieta ale nesouvisí s kalorickým příjmem a nemusí být vůbec nízkokalorická. Vždy záleží na množství a druhu snědené potravy a na energetickém výdeji na druhé straně.

Zdravější život bez lepku?

Neplatí ani, že by jídelníček bez lepku byl zdravější, protože existuje celá škála sladkostí a bezlepkových pochutin, které zdravé rozhodně nejsou. Mezi bezlepkové potraviny totiž patří i různé druhy smažených chipsů včetně bramborových.

Doporučený článek:  Jahody milujeme všichni. Na rizika přitom myslí málokdo, ne všichni je mohou jíst

Bezlepkové potraviny nejsou dobré?

Rozmanitá strava může být vždy chutná a zdravá nehledě na obsah lepku. Nabídka bezlepkových výrobků se navíc neustále rozšiřuje a příprava delikátních pokrmů tak není už takový problém jako v minulosti.

Žít bez lepku je dražší?

Některé bezlepkové produkty jsou opravdu dražší, především pečivo nebo těstoviny. Tyto výrobky lze nahradit levnějšími výrobky z prosa, kukuřičné pohanky nebo quinoy. Bezlepkový jídelníček založený na rybách, libovém mase a sezónním ovoci a zelenině není o tolik finančně náročnější než jiné diety.

Zdroj: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/celiac-disease/what-is-a-glutenfree-diet, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/symptoms-causes/syc-20352220, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gluten-free-diet/art-20048530, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/gluten-free-diet-weight-loss/, https://www.uhhospitals.org/blog/articles/2022/07/is-a-gluten-free-diet-healthier, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18783640/