Žlutý sýr je jedním z nejoblíbenějších doplňků sendvičů, těstovin i dalších pokrmů. Při nesprávném skladování v lednici bohužel velmi rychle vyschne, ztratí chuť a začne se rozpadat. Dnes se podíváme na osvědčené způsoby, jak můžete sýry spolehlivě skladovat. Jedině tak se vždy dočkáte dokonalé chuti svého oblíbeného sýra.
Jak skladovat sýr v lednici?
Kvalitní sýry mají jedinečnou vůni i chuť. Bohužel kvůli špatnému skladování ztratíme to, kvůli čemu si daný druh sýra kupujeme. Musí být skladován ve vhodných podmínkách, abychom si ho mohli naplno vychutnat. Nejlepším místem je pro něj lednice. Vždy ho vložte do střední nebo spodní police, kde je nižší teplota. Ideální je uložit sýr do tzv. „fresh“ zásuvky, která je pro sýry speciálně navržená.
Nechcete, aby sýr zbytečně vysychal? Sýr musíte skladovat ve vzduchotěsném obalu nebo vzduchotěsné nádobě. Navíc byste ho neměli skladovat v blízkosti produktů, které mají intenzivní vůni. Sýry mají tendenci absorbovat aroma ze surovin v okolí. Proto byste si měli dávat pozor i na to, co ukládáte vedle nich.
Jak prodloužit čerstvost sýra?
Jedinečným způsobem, jak můžete prodloužit životnost sýra, je potřít ho malým množstvím olivového oleje. Tato metoda se používá zejména pro zbytky sýra, který jste nedokázali spotřebovat ihned po nákupu. Sýr si díky tomu zachová konzistenci a po několika dnech bude stále čerstvý a voňavý. Metoda může působit trochu podivně, ale funguje báječně.
Někdy se může stát, že sýr začne v lednici plesnivět. Děje se to ve chvíli, kdy máte v lednici vysokou vlhkost. Abyste tomu zabránili, měli byste do nádoby se sýrem vložit kostku cukru, který absorbuje vlhkost z okolí. Stejného cíle dosáhnete, když na talíř nasypete trochu hrubozrnné soli a položíte ji vedle sýra. Tyto jednoduché triky zajistí, že si vychutnáte lahodný sýr i celé dny po jeho nákupu a prvním ochutnání.
Zdroj: https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/how-store-cheese