Stravování, Zdraví

Bezinkový sirup si snadno připravíte v pohodlí domova. Bude účinným spojencem proti podzimnímu nachlazení

Černý bez je oblíbenou rostlinou, kterou najdete v mnoha zemích. Je to keř s bílými květy, které se mění v černé plody. Jsou dužnaté a obsahují semena. Jsou hlavně plné vitaminů a dalších látek, které můžete použít v případě, že se necítíte dobře. Zabraňují infekci a účinně proti ní chrání, látky z černého bezu zabijí také viry. Můžete si z černého bezu vyrobit také džemy, med nebo šťávu.

Proč se vyplatí pít sirup z černého bezu?

Černý bez má antivirové vlastnosti, použít ho můžete také v případě, že máte vysoký cholesterol. Je to sice rostlina, která obsahuje spoustu vitaminů, na druhou stranu může být prudce jedovatá. Proto je potřeba ji nejíst syrovou, ale tepelně ji upravit právě do podoby džemu nebo sirupu. Obsahuje nejen vitaminy, ale také fosfor nebo vápník, které jsou vhodné k regulaci krevního tlaku a podporují správnou funkci nervového systému.

Doporučený článek:  Rebarborová tinktura zaujme nakyslou chutí i účinky na zdraví

Kvůli látkám, které obsahuje, se při požití v syrovém stavu mohou dostavit následující problémy – bolesti hlavy, závratě, nevolnosti až zvracení nebo průjem. Díky vaření se zbavíte toxických látek a černý bez bude pouze ku prospěchu. Byly dokonce provedeny studie, které dokázaly účinek bezinkového sirupu na nachlazení nebo jiné zdravotní problémy.

Zdroj obrázku: Freepik

K čemu se bude bezinkový sirup hodit?

Využít ho můžete v případě, že máte lehké nachlazení. Výhodný je ale také při angíně nebo chřipce, protože si snadno poradí s viry a bakteriemi v našem těle. Vědci dokonce uvedli, že látky, které černý bez obsahuje, inhibují množení viru labiálního herpetu HSV. Bez pak můžete využít také v případě, že máte horečku. Hodit se bude i při zácpě nebo poruchách trávení, pomůže lidem zhubnout.

Doporučený článek:  Pouhé hubnutí nestačí. Obezitu je třeba léčit komplexně a změnit špatné návyky

Na vlastní sirup budete potřebovat kilogram plodů, které umyjte. Ovoce pak dejte do hrnce, přidejte stejné množství cukru a zalijte vodou tak, aby ovoce bylo ponořené. Vařte, dokud bez nepustí šťávu. Připravený sirup následně sceďte a nalijte do vyvařených sklenic. Jestli budete sirup pasterizovat, vydrží vám o něco déle. V opačném případě ho mějte v lednici 3 týdny.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848651/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15080016/, https://www.elderberryedgefarm.com/pages/are-elderberries-toxic-a-personal-experience, https://www.nutraceuticalsworld.com/blog/blogs-and-guest-articles/2015-03-27/elderberry-promising-weapon-against-ldl-cholesterol/, https://www.naturedoc.co.uk/the-magical-antiviral-properties-of-elderberry/, https://www.growforagecookferment.com/elderberry-syrup/