Rady a tipy, Životní styl

Lepší než prášky na spaní. Kozlíkové kapky dokonale zklidní tělo i mysl

Kozlíkové kapky jsou velmi oblíbeným prostředkem pro zlepšení kvality spánku. Je to přírodní metoda, která nezatěžuje životní prostředí, a vy můžete ušetřit spoustu peněz za léky, na kterých se můžete stát i závislými. Kdy se ale vyplatí je používat a jaký mají vliv na naše zdraví? Nepomohou pouze se spánkem, pro naše zdraví budou mít ještě spoustu dalších výhod.

Co je to vlastně za bylinku a jak může pomoci?

Kozlík lékařský se používá v lidovém léčitelství už několik století. Oddenky i kořen mají spoustu zdraví prospěšných vlastností, které můžete využít v každodenním životě. Je to trvalka, která může dorůst do výšky až dvou metrů. Má drobné a voňavé květy, které můžeme vidět od června až do srpna. Kozlík najdeme na loukách, ve vlhkých lesích nebo na vodních březích. Můžete si ho sami nasbírat a poté nasušit.

Doporučený článek:  Ke kvalitě spánku přispěje správná večeře, tma a vypnutá elektronika

Kozlík má hlavně uklidňující účinek. Pomáhá především při stresových situacích, a to nejen lidem, ale také zvířatům. Látky, které v něm najdete, snižují činnost nervového systému, a tím pádem se uvolní emoční napětí. Také se může použít při žaludečních problémech a vhodný je pro ženy, které mají bolestivou menstruaci. Vyplatí se po něm sáhnout v případě, že nemůžete usnout.

Zdroj obrázku: Freepik

Zkuste kozlíkové kapky, mohou je i děti

Nejen při potížích se spánkem, ale také při plynatosti nebo zažívacích potížích pomůže právě kozlík lékařský. Zabrání velkým výkyvům nálad při menopauze. Je ale potřeba vědět, jak kapky dávkovat. Při nervovém vypětí užívejte 3× denně 1,5 ml těchto kapek. Jestliže nemůžete usnout, užívejte před spaním 1,3 ml kapek. Nezapomínejte je zapít trochou vody.

Doporučený článek:  Rady našich babiček, které ve skutečnosti příliš nefungují

Kapky ale nejsou vhodné pro každého člověka, i když jsou přírodního původu. Jestliže máte alergii na látky, které obsahují, neměli byste je brát. Neužívejte je ani v těhotenství, při kojení nebo epilepsii. Vhodné nejsou pro ty, kteří mají nemocná játra. Kontraindikací také je, že po nich nemůžete dvě hodiny řídit. Jsou ale vhodné pro děti, kterým je více než 12 let.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/valerian-root