Stravování

Těchto 5 produktů ničí ledviny. Vyřaďte je z jídelníčku ještě dnes

Ledviny jsou malý párový orgán. Tvarem se podobají fazoli a vykonávají řadu důležitých funkcí – od vylučovací přes regulační až po endokrinní. Podílejí se na produkci hormonů a čištění těla od toxinů. Jejich stav závisí hlavně na tom, jak se stravujeme.

Sůl a slané pochutiny jako největší nepřátelé ledvin

Dospělý člověk by neměl konzumovat více než 5 gramů soli denně. To odpovídá čajové lžičce. Zdá se, že je to hodně, ukazuje se však, že většina lidí jasně překračuje bezpečnou mez. Na vině není jen obyčejná solnička, ale především slané občerstvení a výrobky, ve kterých je přítomna sůl, a naše chuťové pohárky to ani necítí.

Doporučený článek:  Většina lidí vylévá vodu z těstovin rovnou do dřezu. Netuší, jakou chybu dělají

Nadměrná konzumace soli je ve více aspektech škodlivá zdraví. Sůl může přispět k tvorbě usazenin a ledvinových kamenů. Sůl můžete snadno nahradit jiným kořením. Skvělou volbou je například medvědí česnek, bazalka, tymián nebo oregano. Určitě byste měli ze svého jídelníčku vyřadit různé slané pochoutky jako tyčinky, preclíky, hranolky a nachos. Vyhýbejte se také nadměrné konzumaci konzervovaných potravin, uzenin a potravin s dlouhou trvanlivostí.

Zdroj obrázku: Freepik

Cigarety jsou vážnou zátěží

Dlouhodobé kouření zatěžuje nejen ledviny, ale také celý močový systém. Cigarety mají silný karcinogenní účinek. Zvyšují riziko vzniku rakoviny, včetně rakoviny ledvin a močového měchýře. Rychlé občerstvení obsahuje nejen velké dávky soli, ale také chemické potravinářské přísady, které zatěžují celé tělo včetně ledvin. Těmito produkty snižujeme účinnost ledvin, které fungují jako důležitý orgán pro čištění těla od toxinů.

Doporučený článek:  Thajská kuchyně okouzlí každého bohatstvím chutí a vůní. Její rozmanitost je klíčem ke krásné postavě

Bílkoviny jsou jednou z makroživin, které jsou potřebné pro náš život. Jejich nadměrná konzumace však nikomu nepomůže. V první řadě budou trpět hlavně ledviny. Konzumace výrobků s vysokým obsahem bílkovin, jako jsou vejce, maso nebo sýr, dodávají tělu velké dávky fosfátů. To zvyšuje riziko sekundární hypoparatyreózy a nadměrného vylučování vápníku močí. Ledviny může dokonce poškodit i nadměrná konzumace špenátu.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7460905/, https://www.kidney.org/atoz/content/smoking, https://www.prevention.com/health/a20450309/canned-foods-might-cause-kidney-damage/, https://www.actiononsalt.org.uk/salthealth/salt-and-the-kidneys/, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction, https://www.wikiskripta.eu/w/Ledviny, https://www.kidney.org/atoz/content/keep-your-kidneys-healthy-5-foods-to-avoid