Sucho v ústech způsobuje velmi nepříjemný pocit při mluvení a polykání. Pokud se mluvením živíte, stává se z toho velký problém, který je potřeba řešit. Je způsobeno nedostatečnou produkcí slin, což bývá vedlejším účinkem některých léků, ale může také upozorňovat na autoimunitní onemocnění. Jak se tohoto protivného pocitu zbavit? Pomůže úprava jídelníčku a prevence.
Hořké, přesto dobré
Hořká zelenina a ovoce stimuluje svou chutí slinné žlázy k vyšší produkci slin, čímž zajišťuje dostatečně zvlhčená ústa. Při pravidelné konzumaci vás už sucho v ústech při důležitém proslovu nikdy nezaskočí. Stačí do jídelníčku zařadit například čekanku, u které platí, že čím je uzrálejší, tím je hořkost výraznější. Stejnou službu vám ale prokáže také rukola, celer a artyčok. Pokud vás honí mlsná, sáhněte po grapefruitu, který můžete lehce pocukrovat. Vyšší produkci slin zajistí také citron, ze kterého si můžete udělat báječnou limonádu.
Co z jídelníčku naopak vyřadit?
Vyřazením potravin, které jsou zodpovědné za vysoušení sliznic a dutiny ústní, snadno předejdete snížené produkci slin. Mezi zapovězené potraviny patří pečivo, ostrá a silně kořeněná jídla. Zapomeňte také na utopence nebo tlačenku s octem a cibulí. Ocet je silně zásaditý a po jeho konzumaci můžeme pociťovat nedostatek slin a slabé škrábání v krku.
Výbornou prevencí je žvýkání žvýkaček s obsahem xylitolu, který se získává z kůry břízy bělokoré a funguje jako přírodní sladidlo, přestože neobsahuje žádný cukr. Kromě toho, že je xylitol vhodný i pro diabetiky, účinně zlepšuje pH slin a zvlhčuje sliznici. Seženete ho v lékárně a některých drogeriích v mnoha příchutích do 100 korun.
Zdroj: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/mouth/dry-mouth, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12002816/, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-mouth/diagnosis-treatment/drc-20356052, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-996/xylitol