Stravování

Majonézové delikatesy: Sváteční pochoutek pro gurmány i milovníky zdravého životního stylu

Vajíčka, ačkoliv jsou spojována s Velikonocemi, můžete mít na talíři kdykoliv během roku díky jejich neomezené dostupnosti. Tato univerzální surovina se proto stává hvězdou v majonéze na svátečním stole o Vánocích nebo skvělým doplňkem při přátelském posezení s pivem či vínem. Jednoduchá příprava a výborná chuť s čerstvým pečivem udělají z vajec vynikající kombinaci nejen k alkoholu. Jejich nevýhodou je vysoká kalorická zátěž, proto je tento recept na černé listině. Ale je pro to opravdu důvod?

Přemíra kalorií škodí

Z kalorického hlediska se jedná opravdu o katastrofu. Jedno vajíčko obsahuje asi 150 kcal, k tomu jen o něco menší množství kalorií se nachází v jedné lžíci klasické majonézy, která má asi 100 kcal. Další energie se skrývá samozřejmě v ostatních ingrediencích a v pečivu. Nejčastěji se vajíčka vaří natvrdo a zalijí se směsí z majonézy, hořčice, cibule, česneku a dalšího koření, přičemž se podávají s bílým pečivem. Množství přijaté energie je alarmující, proto odborníci hledí na tento recept s opovržením. Na druhou stranu vajíčka obsahují důležité živiny, vitamíny a antioxidanty.

Doporučený článek:  I jednoduchá zdravá snídaně se dá pokazit. Jsou ingredience, které s ovesnou kaší nesmí přijít do kontaktu
Zdroj obrázku: Freepik

Až deset vajíček týdně

Velká energetická zátěž je omezující zejména pro osoby, které mají nadváhu nebo trpí na vysoký cholesterol. Týdenní dávka vajec by neměla překročit dva až čtyři kusy. Naopak u zdravých jedinců experti doporučují až deset kusů, protože cholesterol nemá jen negativní dopad, ale naopak je stavebním kamenem buněčných membrán. A nejen cholesterol je prospěšný, vajíčka jsou zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů a minerálních látek. Z vitamínů se jedná zejména o A, B, D a E. Posledně zmíněný vitamín E navrací mládí.

Doporučený článek:  Zlehka, ale vydatně. Díky správné večeři si může tělo v noci skutečně dobře odpočinout

Aminokyseliny a antioxidanty pro zdraví

Vajíčka obsahují též potřebné aminokyseliny, antioxidanty a minerály, jako je železo. Mezi nejdůležitější antioxidanty patří lutein a zeaxantin, které zásadním způsobem ovlivňují obnovu oční sítnice a preventivně působí proti degeneraci očí. A majonéza? V případě domácí se jedná opětovně jen o vajíčko a kvalitní olivový olej, může se použít extra light. Po vyšlehání vznikne kvalitní majonéza bez jakýchkoli aditiv, obsahuje tedy pouze potřebné látky a kvalitní tuky. To je i důvod, proč se tento pokrm vrací i na sváteční stoly, při občasném podávání totiž rozhodně neškodí, naopak prospívá zdraví.

Zdroj: https://cravingsinamsterdam.com/is-egg-mayonnaise-good-for-you-the-answer-may-surprise-you/