Zdraví

Jak správně pít alkohol a minimalizovat jeho nepříznivé účinky na zdraví

Chladné měsíce, zvýrazněné vánočními oslavami a novoročními radovánkami, představují pro játra velkou zátěž. K nezdravé stravě se často připojuje konzumace alkoholu, ať už pro pocit tepla či potěšení. Během setkání s přáteli alkohol teče proudem, zatímco játra, klíčový orgán zodpovědný za metabolismus, trpí přetížením. Jak se o játra starat a napomoci jim k regeneraci?

Hlavní orgán detoxikace

Játra jsou největší endokrinní žlázou v těle a patří mezi zásadní orgány v lidském tele, které napomáhají jeho chodu, protože mají více funkcí. Zejména jsou zodpovědná za látkovou přeměnu, filtrují krev a napomáhají metabolizovat bílkoviny, produkují hormony a napomáhají zpracovávat glykogen a přijímané vitamíny z potravy. Pravidelným pitím alkoholu dochází k jejich silnému poškozování, které může vést k rozvoji alkoholického onemocnění jater, alkoholické steatózy, cirhózy nebo rakoviny.

Doporučený článek:  5 potravinových hříchů, které ničí srdce: vyřaďte tyto chuťovky z jídelníčku ještě dnes
Zdroj obrázku: Freepik

Jak pít zodpovědně?

Nejzdravější je zřeknout se alkoholu zcela, protože každá sklenka má neblahý vliv na zdravotní stav. Pravidlo nepít vůbec jistě příliš nadšených zastánců mít nebude, proto je vhodné dodržovat při konzumování alkoholických nápojů určitá pravidla. Zásadní je nepít alkohol na lačno. Alkohol způsobuje v prázdném žaludku podráždění sliznice, nadto dochází k enormnímu pocitu hladu. Naopak plný žaludek snižuje rychlost vstřebávání etanolu do krve a játra nejsou tolik zatížená. Zkonzumované jídlo musí mít dostatek živin, zejména tuků, oproti tomu sladkosti vedou k zesílení účinků alkoholu.

Doporučený článek:  Příroda v sobě skrývá ohromnou sílu. Vysoký krevní tlak udrží na uzdě 10 oblíbených bylinek

Hydratace především!

A jak se chovat při konzumaci alkoholu? vzhledem k tomu, že alkoholické nápoje dehydratují, je třeba pravidelně doplňovat tekutiny pomocí nealkoholických nápojů, především vody. Doporučuje se vypít každou hodinu sklenici o objemu 330 mililitrů vody nebo více. Po večírku je nutné doplnit živiny, minerály a vlákninu pomocí libového masa a zeleniny připravovaných na rostlinných tucích. Vždy je nutné se vyvarovat kombinace alkoholu a předepsaných léků, pro zlepšení stavu jater se doporučuje pravidelně užívat ostropestřec, který má silné antioxidační účinky. Mezi další zázraky, které pomohou zlepšit stav jater, patří kurkuma, artyčok nebo tuřín.

Zdroj: https://www.samitivejhospitals.com/article/detail/liver-disease