Zdraví

Brambory není vždy vhodné konzumovat

Brambory se na našich talířích objevují velmi často – pečené, vařené nebo ve formě kaše. Jsou poměrně levné, chutné a velmi jednoduché na přípravu, proto je rádi volíme jako přílohu k obědu nebo večeři. Někdy ale mohou brambory způsobovat i zdravotní problémy. Kdo by se jim měl raději vyhýbat?

Jsou zdrojem vitamínů

Brambory jsou neocenitelným zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Obsahují například vitamín C, B6, hořčík, draslík a fosfor. Jsou také zdrojem vlákniny, která je velmi důležitá pro správné fungování trávicího systému. Podporují trávení a snižují cholesterol. Brambory ovšem mají vysoký glykemický index, v závislosti na druhu až 95. Nejvyšší index mají čerstvě uvařené, oloupané a šťouchané brambory. O něco lépe jsou na tom mladé brambory vařené v páře.

Doporučený článek:  Ideální velikost porcí je klíčem ke zdravému hubnutí

Častá konzumace brambor se nedoporučuje lidem s cukrovkou 2. typu nebo inzulínovou rezistencí, jelikož rychle zvýší hladinu cukru v krvi, který ale stejně rychle i klesne. Z toho samého důvodu by je neměli konzumovat lidé s nadváhou. Jsou sice nízkokalorické, pokud je nekonzumujeme ve formě chipsů nebo hranolek, mohou ale způsobit rychlejší nástup hladu.

Zdroj obrázku: Pixabay

Nezralé brambory vás mohou otrávit

Brambory se řadí mezi lilkovité rostliny, proto obsahují solanin. To je glykoalkaloid, který se vyskytuje v nezralých hlízách brambor. Jejich konzumace může způsobit příznaky otravy jídlem, tedy průjem a zvracení. Kromě toho nadměrná konzumace může vést k plynatosti a zažívacím obtížím. Zvláště zranitelní jsou lidé s citlivým trávicím systémem.

Doporučený článek:  Pocit těžkých a unavených nohou může mít několik příčin

Aby byly brambory hodnotné, musí se správně připravit. Ztráta živin se u vařených brambor pohybuje okolo 20 %, u loupaných a dušených brambor až okolo 25 %. Smažením klesne množství živin o 45 %. Takto upravené brambory, tedy chipsy, hranolky nebo instantní pyré, je lepší ze stravy vyřadit nebo je hodně omezit. Obsahují málo živin, ale hodně tuků a umělých přísad.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/280579, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6689281/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323449, https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/solanine, https://www.everydayhealth.com/healthy-recipes/potato-recipes-that-are-actually-good-for-you/