Bramborový škrob se používá především při vaření, ale má i další výhody, které můžete použít nejen v kuchyni. Užijete ho například v kosmetice, protože má skvělé vlastnosti, které prospějí vaší pleti. Škrob je navíc levnou variantou, kterou seženete kdekoli v obchodě. Dávejte si ale pozor, abyste nepopletli škrob a mouku, protože se jedná o rozdílné produkty, které mohou mít vliv na výsledek.
Škrob si můžete zakoupit v obchodě
Bramborový škrob je velmi oblíbeným produktem, který se používá především v kuchyni. Přidat ho můžete do knedlíků nebo dezertů, ale hodí se také do kosmetických prostředků nebo při farmacii. Můžete ho najít jako součást make-upu nebo jiných pečujících přípravků. Můžete si kosmetiku snadno připravit i doma, pokud budete mít vhodné prostředky.
Rozdíl mezi škrobem a moukou je zřejmý. Dejte si pozor, abyste tyto produkty nezaměnili, protože se vyrábějí úplně jinak. Bramborová mouka se dělá z celých brambor, které se vaří ve slupce, poté se melou. Je sypké konzistence a má bramborovou vůni i chuť. Můžete ji přidat do pečiva nebo chlebu. Škrob je složitý cukr, který je bílým práškem. Vytvoří kaši, když ho hodíte do studené vody.
Je bramborový škrob zdravý?
Bramborový škrob je zdrojem bílkovin a také vlákniny, která upravuje trávení a podporuje střevní bakterie. Škrob je také plný cenných živin, takže si ho můžete sem tam dopřát, ale neměl by být každodenní součástí vašeho jídelníčku. Více než 40 gramů škrobu není dobré pro zažívání – objevit se může plynatost nebo průjem. V každém případě si dejte pozor, jaké potraviny konzumujete.
V kosmetice ho můžete použít jako suchý šampon, pokud máte krizi s vlasy a potřebujete, aby vypadaly jako čerstvě umyté. Můžete si z něj vyrobit také masku na obličej nebo si ho nasypat do koupele. Na vlasy ho stačí smíchat s kondicionérem, nanést na vlasy a potom smýt.
Zdroj: https://www.azelis.com/en/insights/starch-as-multi-functional-additive-in-cosmetics