Rybí pokrmy jsou cenným zdrojem zdraví prospěšných látek, ale jejich vysoká cena může mnohé odradit. Máme pro vás překvapivě snadnou alternativu, jak si vychutnat tyto výhody bez úderu na peněženku. Objevte bezmasou náhradu, která vás nadchne. Chuť bude prakticky stejná. Jak získat veganskou verzi vhodnou nejen pro osoby s alergií na ryby?
Jakou potravinou nahradit rybu?
Místo ryb můžete jednoduše použít tofu. Ale pozor, samo o sobě nebude mít tofu charakteristickou rybí chuť. Tofu je vyrobeno ze sójových bobů, které se po namočení rozemelou s vodou a výsledné sójové mléko se zahřívá a koaguluje. I když je to zdravá náhražka masa s vysokým obsahem bílkovin, má spíše neutrální chuť i vůni. K docílení rybí chutě byste měli k tofu přidat něco zvláštního – japonské mořské řasy, které se nazývají nori. Obvykle se používají pro balení sushi. Mají silnou slanou mořskou chuť. Díky tomu bude jídlo vynikající alternativou k rybímu masu. A to bez jediné kosti.

Jak připravit dokonalou nerybu?
Díky tofu a mořské řase nori můžete připravit dokonalý pokrm. Pokud chcete konzumenty překvapit bezmasou verzí obalovaných rybích prstů, musíte tofu nakrájet na velmi tenké plátky. Tofu osolte a obalte v řase nori. Poté takto upravené plátky tofu obalte v trojobalu. Bezmasé rybí prsty osmažte na oleji a podávejte tak, jak jste zvyklí. Nejlépe budou chutnat s bramborovou kaší, bramborovými kroketami nebo hranolky.
Do salátu
Rádi si pochutnáváte na rybím salátu? I zde je možné použít tofu s kousky mořské řasy nori. Nejen že docílíte vyváženého složení, jelikož tofu obsahuje velké množství bílkovin, ale také odlehčíte svému trávení. A v neposlední řadě se vyhnete nepříjemným zážitkům s kostmi. Do salátu se nebojte přidat také zeleninu, jako je hrášek, na kostičky nakrájená uvařená mrkev nebo cibulka. Ochutit salát můžete solí, pepřem a kapkou citronové šťávy nebo octa. Pokud chcete velmi lehkou verzi salátu, nebojte se místo tatarky použít zakysanou smetanu nebo řecký bílý jogurt. Konzumenti určitě ocení vaši kreativitu a ani zkušení milovníci ryb na první dobrou nepoznají, že jste rybí maso vlastně vůbec nepoužili.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/fish-substitute