Nový výzkum francouzských vědců naznačuje, že umělá sladidla mohou být spojována s řadou závažných zdravotních problémů, jako jsou infarkty a mrtvice. Ačkoli se často používají jako zdravá alternativa cukru, realita může být odlišná.
Jednoznačné výsledky
Podle vědců studie jasně naznačuje souvislost mezi konzumací umělých sladidel a zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Aspartam s velkou pravděpodobností způsobuje cerebrovaskulární onemocnění a acesulfam draselný a sukralóza vedou k ischemické chorobě srdeční.
Studie trvala devět let a během této doby bylo zaznamenáno 1502 kardiovaskulárních příhod, jako je infarkt myokardu, angina pectoris, přechodný ischemický záchvat a mozková příhoda. Sladidla významně zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mladí lidé jsou nejzranitelnější, protože jak ukázala studie, konzumují nejvíce umělých sladidel.

Všudypřítomná umělá sladidla
Umělá sladidla se přidávají hlavně do dietního občerstvení, vysoce zpracovaných potravin, nízkokalorických nápojů nebo hotových jídel. Takové jídlo je velmi populární a dává pocit, že to, co jíme, je zdravé, nízkokalorické a umožní nám zůstat v dobré kondici po mnoho let. Tým vědců z Francouzského národního institutu pro zdraví a lékařský výzkum však ukázal, že bychom je měli konzumovat s mírou.
Lékaři už mnoho let hovoří o zdraví škodlivých vlastnostech cukru. Bílý cukr ve velkém množství způsobuje různé nemoci. Ani ten by se tedy neměl konzumovat ve velkém množství. Zkuste využít opravdu zdravých alternativ k cukru. Jednou z nejvíce využívaných alternativ je med. Kvalitní med má mnohé vlastnosti, které pozitivně ovlivňují lidský organismus. Proto ho zkuste využívat více než obyčejný bílý cukr.
Zdroj:Researchers Find Link Between Artificial Sweeteners and Heart DiseaseAspartame: Decades of science point to serious health riskshttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8227014/