Stravování

Umělá sladidla pod drobnohledem: Skutečně nenabízí zdravější alternativu cukru?

Nový výzkum francouzských vědců naznačuje, že umělá sladidla mohou být spojována s řadou závažných zdravotních problémů, jako jsou infarkty a mrtvice. Ačkoli se často používají jako zdravá alternativa cukru, realita může být odlišná.

Jednoznačné výsledky

Podle vědců studie jasně naznačuje souvislost mezi konzumací umělých sladidel a zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Aspartam s velkou pravděpodobností způsobuje cerebrovaskulární onemocnění a acesulfam draselný a sukralóza vedou k ischemické chorobě srdeční.

Studie trvala devět let a během této doby bylo zaznamenáno 1502 kardiovaskulárních příhod, jako je infarkt myokardu, angina pectoris, přechodný ischemický záchvat a mozková příhoda. Sladidla významně zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mladí lidé jsou nejzranitelnější, protože jak ukázala studie, konzumují nejvíce umělých sladidel.

Doporučený článek:  Neustálá chuť k jídlu je nepřítelem každé diety. Některé potraviny ji potlačí
Zdroj obrázku: Freepik

Všudypřítomná umělá sladidla

Umělá sladidla se přidávají hlavně do dietního občerstvení, vysoce zpracovaných potravin, nízkokalorických nápojů nebo hotových jídel. Takové jídlo je velmi populární a dává pocit, že to, co jíme, je zdravé, nízkokalorické a umožní nám zůstat v dobré kondici po mnoho let. Tým vědců z Francouzského národního institutu pro zdraví a lékařský výzkum však ukázal, že bychom je měli konzumovat s mírou.

Lékaři už mnoho let hovoří o zdraví škodlivých vlastnostech cukru. Bílý cukr ve velkém množství způsobuje různé nemoci. Ani ten by se tedy neměl konzumovat ve velkém množství. Zkuste využít opravdu zdravých alternativ k cukru. Jednou z nejvíce využívaných alternativ je med. Kvalitní med má mnohé vlastnosti, které pozitivně ovlivňují lidský organismus. Proto ho zkuste využívat více než obyčejný bílý cukr.

Zdroj:
Researchers Find Link Between Artificial Sweeteners and Heart Disease
Aspartame: Decades of science point to serious health risks
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8227014/