Stravování

Vajíčka v majonéze patří mezi oblíbené sváteční pokrmy. Jsou kalorická, ale zdravá

Vajíčka jsou symbolem Velikonoc, k dostání jsou však v obchodech celoročně v jakémkoli množství, proto si může vaječné pochoutky dopřát každý nehledě na svátky. To je i důvod, proč se objevují vajíčka v majonéze na slavnostních stolech o Vánocích nebo při posezení u piva či vína s přáteli. Jsou jednoduchá na přípravu a skvěle chutnají s čerstvým pečivem, k tomu jsou dobrým doplňkem k alkoholu. Jejich nevýhodou je vysoká kalorická zátěž, proto je tento recept na černé listině. Ale je pro to opravdu důvod?

Přemíra kalorií škodí

Z kalorického hlediska se jedná opravdu o katastrofu. Jedno vajíčko obsahuje asi 150 kcal, k tomu jen o něco menší množství kalorií se nachází v jedné lžíci klasické majonézy, která má asi 100 kcal. Další energie se skrývá samozřejmě v ostatních ingrediencích a v pečivu. Nejčastěji se vajíčka vaří natvrdo a zalijí se směsí z majonézy, hořčice, cibule, česneku a dalšího koření, přičemž se podávají s bílým pečivem. Množství přijaté energie je alarmující, proto odborníci hledí na tento recept s opovržením. Na druhou stranu vajíčka obsahují důležité živiny, vitamíny a antioxidanty.

Doporučený článek:  Propagovaná keto dieta může poškodit orgány. Zhubnout jde mnohem zdravěji a natrvalo
Zdroj obrázku: Freepik

Až deset vajíček týdně

Velká energetická zátěž je omezující zejména pro osoby, které mají nadváhu nebo trpí na vysoký cholesterol. Týdenní dávka vajec by neměla překročit dva až čtyři kusy. Naopak u zdravých jedinců experti doporučují až deset kusů, protože cholesterol nemá jen negativní dopad, ale naopak je stavebním kamenem buněčných membrán. A nejen cholesterol je prospěšný, vajíčka jsou zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů a minerálních látek. Z vitamínů se jedná zejména o A, B, D a E. Posledně zmíněný vitamín E navrací mládí.

Doporučený článek:  Nepříjemná zácpa má jednoduché řešení. Stačí zařadit do jídelníčku určité potraviny

Aminokyseliny a antioxidanty pro zdraví

Vajíčka obsahují též potřebné aminokyseliny, antioxidanty a minerály, jako je železo. Mezi nejdůležitější antioxidanty patří lutein a zeaxantin, které zásadním způsobem ovlivňují obnovu oční sítnice a preventivně působí proti degeneraci očí. A majonéza? V případě domácí se jedná opětovně jen o vajíčko a kvalitní olivový olej, může se použít extra light. Po vyšlehání vznikne kvalitní majonéza bez jakýchkoli aditiv, obsahuje tedy pouze potřebné látky a kvalitní tuky. To je i důvod, proč se tento pokrm vrací i na sváteční stoly, při občasném podávání totiž rozhodně neškodí, naopak prospívá zdraví.

Zdroj: https://cravingsinamsterdam.com/is-egg-mayonnaise-good-for-you-the-answer-may-surprise-you/