Vajíčka jsou symbolem Velikonoc, k dostání jsou však v obchodech celoročně v jakémkoli množství, proto si může vaječné pochoutky dopřát každý nehledě na svátky. To je i důvod, proč se objevují vajíčka v majonéze na slavnostních stolech o Vánocích nebo při posezení u piva či vína s přáteli. Jsou jednoduchá na přípravu a skvěle chutnají s čerstvým pečivem, k tomu jsou dobrým doplňkem k alkoholu. Jejich nevýhodou je vysoká kalorická zátěž, proto je tento recept na černé listině. Ale je pro to opravdu důvod?
Přemíra kalorií škodí
Z kalorického hlediska se jedná opravdu o katastrofu. Jedno vajíčko obsahuje asi 150 kcal, k tomu jen o něco menší množství kalorií se nachází v jedné lžíci klasické majonézy, která má asi 100 kcal. Další energie se skrývá samozřejmě v ostatních ingrediencích a v pečivu. Nejčastěji se vajíčka vaří natvrdo a zalijí se směsí z majonézy, hořčice, cibule, česneku a dalšího koření, přičemž se podávají s bílým pečivem. Množství přijaté energie je alarmující, proto odborníci hledí na tento recept s opovržením. Na druhou stranu vajíčka obsahují důležité živiny, vitamíny a antioxidanty.
Až deset vajíček týdně
Velká energetická zátěž je omezující zejména pro osoby, které mají nadváhu nebo trpí na vysoký cholesterol. Týdenní dávka vajec by neměla překročit dva až čtyři kusy. Naopak u zdravých jedinců experti doporučují až deset kusů, protože cholesterol nemá jen negativní dopad, ale naopak je stavebním kamenem buněčných membrán. A nejen cholesterol je prospěšný, vajíčka jsou zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů a minerálních látek. Z vitamínů se jedná zejména o A, B, D a E. Posledně zmíněný vitamín E navrací mládí.
Aminokyseliny a antioxidanty pro zdraví
Vajíčka obsahují též potřebné aminokyseliny, antioxidanty a minerály, jako je železo. Mezi nejdůležitější antioxidanty patří lutein a zeaxantin, které zásadním způsobem ovlivňují obnovu oční sítnice a preventivně působí proti degeneraci očí. A majonéza? V případě domácí se jedná opětovně jen o vajíčko a kvalitní olivový olej, může se použít extra light. Po vyšlehání vznikne kvalitní majonéza bez jakýchkoli aditiv, obsahuje tedy pouze potřebné látky a kvalitní tuky. To je i důvod, proč se tento pokrm vrací i na sváteční stoly, při občasném podávání totiž rozhodně neškodí, naopak prospívá zdraví.
Zdroj: https://cravingsinamsterdam.com/is-egg-mayonnaise-good-for-you-the-answer-may-surprise-you/