Stravování, Zdraví

Ryby nesmí ve zdravém jídelníčku chybět. Některé ale způsobí v těle kalamitu

Odborníci přes výživu radí jíst ryby jednou až dvakrát týdně, protože jsou nadmíru zdravé. Výhody jejich konzumace jsou všeobecně známé, většina druhů je opravdu zdravá a přináší zdravotní benefity v podobě prospěšných živin, polynenasycených kyselin, vitamínů nebo minerálů. Existují však ryby, kterým je vhodnější se vyhnout a je lepší je z jídelníčku vyřadit. Na co si dávat při výběru ryb pozor?

Třistagramová dávka týdně

Kolik ryb týdně sníst? Lékaři doporučují konzumovat ryby dvakrát týdně, celkově by mělo jít asi o 300 gramů rybího masa, protože ryby obsahují:

  • vysoce stravitelné bílkoviny;
  • omega-3 a -6 polynenasycené mastné kyseliny pro podporu srdce a kardiovaskulárního systému;
  • vitamíny A, D, E a vitamíny skupiny B pro posílení obranyschopnosti těla;
  • minerální látky, jako jsou hořčík, vápník, draslík, železo, jód, selen, fluor, měď, mangan, pro doplnění prospěšných látek a zlepšení nervové a cévní soustavy, kosterního a svalového systému.
Doporučený článek:  Brambory lze v jídelníčku nahradit jinými přílohami

Ryby jsou vhodné i pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Ne všechny ryby jsou ale zdravé.

Zdroj obrázku: Freepik

Ryby jako nedostatkové zboží

Zatímco o benefitech se v souvislosti s rybami hovoří často, o nevýhodách se raději mlčí. Světové oceány, moře i jezera a řeky trpí na prořídnutí, decimace nadměrným rybolovem navíc stále pokračuje. Problematické je silné znečištění vod a různé ekologické katastrofy, které postihly v poslední letech světové vodstvo. Některé druhy ryb proto trpí vysokým obsahem toxinů a těžkých kovů, které mohou být ohrožením i pro konzumenty.

Doporučený článek:  Neustálá únava dokáže znepříjemnit život. Příčina nemusí být tak banální, jak se může zdát

Nemocná ryba na talíři

Ryby absorbují nebezpečné látky do těla, druhy, které žijí ve znečištěných vodách, trpí na vysoký obsah rtuti, olova nebo dioxinů. Problém znečištění a nevhodného chovu se týká také rybích farem. Tepelnou úpravou navíc k likvidaci těžkých kovů a toxických chemikálií nedochází, proto je namístě vybírat rybu k večeři obezřetně a pouze od prověřeného dodavatele. V opačném případě může skončit na talíři i nemocný kus, který se snaží obchodníci za každou cenu prodat.

Zdroj: https://plantbasednews.org/your-health/faqs-and-mythbusting/fish-not-health-food-why/