Domácí polévky jsou obvykle zdravé, ale není to pravidlo. Jakmile přidáte určité suroviny do polévky, získáte extra kalorie a tuk, který zaručeně nechcete konzumovat, jestli se snažíte shodit pár přebytečných kil. Podívejme se, co byste do polévky neměli přidávat, pokud chcete zhubnout nebo si udržet štíhlou linii.
Nahraďte smetanu méně kalorickými ingrediencemi
Smetana je první surovinou, která vás pravděpodobně napadne, když chcete polévku zahustit. Bohužel je ale plná kalorií a tuku, takže byste ji při dietě měli raději vynechat. Nahradit ji můžete strouhanou zeleninou nebo uvařeným kuřecím masem, které polévce dodá skvělou chuť a zároveň nebude tak tučné. To samozřejmě neplatí jen o polévkách, ale také omáčkách a dalších pokrmech.
Další možností pro zahuštění je rozhodně mouka, kterou mnoho lidí používá. Mouka ovšem pokrmu přidá hodně zbytečných kalorií. Stejně jako v předchozím případě byste ji měli nahradit jinými surovinami, které budou pro vaše tělo mnohem lepší, a chuť polévky bude lahodnější. Rafinované pšeničné nudle se často používají, ale neobsahují žádnou vlákninu ani bílkoviny. Zvolte raději celozrnné, cizrnové nebo cuketové těstoviny.
Na masox zapomeňte!
Hodně lidí používá do polévek masox, který bohužel obsahuje glutaman. Ten podporuje chuť k jídlu, takže toho nakonec sníte mnohem více, než byste chtěli. Stejného efektu dosáhnete, když do polévky přidáte klobásu. Většina uzenin obsahuje řadu chemikálií, které povzbuzují chuť k jídlu. Navíc jsou klobásy mastné, tučné a obsahují mnoho kalorií. Měli byste se jim proto raději vyhnout.
Milujete v polévce strouhaný sýr? Chutná sice skvěle, protože dodá další chuť, ale zároveň se můžete těšit také na tučnou a velmi slanou bombu pro své tělo. Sýrový posyp může patřit mezi vaše oblíbené, ale jestli chcete zhubnout, tak byste si ho měli odpustit.
Zdroj: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/monosodium-glutamate/faq-20058196, https://bmjopen.bmj.com/content/4/8/e005051, https://www.verywellfit.com/flour-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4119166, https://milk.co.uk/nutritional-composition-of-dairy/cream/, https://www.healthline.com/nutrition/is-soup-healthy