Nezařazené

Jak pro nás může být přínosná veganská nebo vegetariánská strava?

Většina odborníků se shoduje na tom, že v příštích několika desetiletích bude přibývat osob, které se rozhodly pro veganskou stravu. Příčinou bude nejen láska ke zvířatům, ale také rostoucí povědomí o tom, co je zdravé a co nikoliv. Výzkumy naznačují, že strava založená zcela na rostlinných zdrojích (bez mléka, vajec a mléčných výrobků) je elixírem dlouhověkosti.

Přispívá ke zdraví

Potravinové alergie se většinou týkají živočišných produktů, například intolerance laktózy. S rostlinnou stravou tento problém vymizí. Také nás ochrání od kardiovaskulárních chorob, zastavuje rozvoj cukrovky a hypertenze. Ženám nad padesát let pomáhá předcházet osteoporóze a zesiluje kosti. Také chrání před aterosklerózou a Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.

Doporučený článek:  Aromaterapie uvolní tělo i mysl, výběr vůní je široký

Mnoho sportovců, kteří přešli na veganskou stravu, je přesvědčeno, že za jejich úspěchy mohou právě rostlinné zdroje. Veganské stravě se nevyhýbají dokonce ani boxeři, kulturisté nebo zápasníci MMA, u kterých je síla rozhodujícím faktorem. Známou propagátorkou rostlinné stravy je i úspěšná tenistka Serena Williams.

Potlačuje agresi

Výzkumy ukázaly, že vyvážená rostlinná strava, ve které nechybí žádné důležité látky nebo minerály, dokáže potlačit agresivní chování. Funguje dokonce jako antidepresivum, posiluje paměť a koncentraci. Je to proto, že rostlinné zdroje obsahují spoustu důležitých vitamínů, které příznivě ovlivňují mozek a paměť.

Doporučený článek:  Při pobytu u vody je důležité dbát na bezpečnost

Bez masa se lze obejít, bez bílkovin ale nikoliv. Existují ale rostlinné zdroje proteinů. Najdeme je především v luštěninách – v čočce, cizrně a fazolích. Poměrně dost jich obsahují i sójové výrobky, například tofu. Dále bílkoviny můžeme doplnit ořechy, lněnými semínky nebo pitím rostlinného mléka, například mandlového, ovesného nebo kokosového. Samozřejmě je vhodné konzumovat i doplňky stravy, které obsahují vitamíny a minerály, jež se z rostlinné stravy získat nedají.