Kvásek z červené řepy se připravuje zejména na přelomu podzimu a zimy. Je skvělým zdrojem různých výživných látek vhodných pro zdraví. Příprava je naštěstí velmi jednoduchá a můžete si ho rychle udělat doma.
Výhody kvásku z červené řepy
Kvásek z červené řepy je skvělým prostředkem pro posílení celého těla a zlepšení krevních výsledků. Vyplatí se ho pít nejen při prvních příznacích slabosti nebo nemoci, ale i preventivně. Je přirozeným posilovačem imunity a ochranou proti virům. K jeho přípravě potřebujete jen několik málo ingrediencí dostupných v každém obchodě. Působí lépe než mnohé farmaceutické léky na posílení, takže se vyplatí pít ho každý den.
Kvas z červené řepy může pít každý, kdo se chce těšit pevnému zdraví. Lékaři ho doporučují zařadit do jídelníčku i ve výjimečných situacích, kdy je potřeba zvláštní podpora organismu. To platí pro anémii, špatné krevní výsledky, těhotné a kojící ženy. Kromě každodenního pití kvásku jako posilujícího prostředku bude také skvělým doplňkem jednoho ze štědrovečerních pokrmů, červeného boršče.
Pravidelné pití kvásku z červené řepy
Řepný kvásek je multivitamínem – je v něm celá sada vitamínů a stopových prvků (s dobře vstřebatelným železem) a přírodní probiotika. Jedná se o skvělou podporu po léčbě antibiotiky a možnost rychlejšího zotavení po nemoci. Je však třeba mít na paměti, že kvásek z červené řepy není totéž co šťáva z červené řepy. První z nich se vyplatí pít každý den, zatímco šťáva konzumovaná ve větším množství může způsobit poruchy regulace trávicího systému.
Červená řepa na kvásek by měla pocházet z osvědčeného zdroje – nejlépe z ekologického zemědělství. Měla by se oloupat, umýt a nakrájet na kostičky nebo plátky. Na pětilitrovou nádobu budete potřebovat asi 2–3 kg červené řepy, ze které připravíte 2–3 litry kvásku. Oloupaná řepa se vloží do připravené, vypařené mísy. Můžete přidat 2–3 hlavičky česneku a kořen křenu, rozmarýn nebo tymián. Na dno mísy dejte koření a česnek a naplňte nahrubo nakrájenou řepou. Poté přilijte slaný nálev.
Zdroj: https://pommes-pommes.pl/en/beetroot-sourdough-for-traditional-polish-red-borscht/