Hodně lidí si neuvědomuje, že vznik rakoviny přímo souvisí s jejich životním stylem. Pravdou ale je, že hodně závisí na složení stravy, množství spánku a stresu, který máme ve svém životě. Na trhu najdeme nejrůznější potraviny a je pouze na nás, které z nich budeme pravidelně konzumovat. Některé z nich patří mezi velmi oblíbené, ale zároveň také nebezpečné, protože mohou způsobit rakovinu. O které potraviny se jedná? Čemu byste se měli vyhýbat?
Bílý cukr je tichý zabiják!
Všichni to víme, ale většina z nás se podle toho neřídí. Rafinovaný cukr je pro tělo velmi nebezpečný a také velmi návykový. Konzumace nadměrného množství způsobuje nadváhu, obezitu a mnoho dalších problémů. V současnosti je velmi těžké kontrolovat množství cukru, které denně sníme, protože se nachází i v potravinách, u kterých bychom to nečekali, jako je kečup, chléb nebo těstoviny. Kvůli tomu většina z nás konzumuje nadměrné množství cukru, i když se hlídáme.
Zpracované maso a lepek je riziko
Zpracované maso, jako klobásy, slanina, uzené maso nebo šunka, obsahuje hodně soli a konzervačních látek. To rozhodně pro tělo není nic dobrého. Velké množství těchto látek zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Lepek, bílá mouka a všechny produkty z ní jsou nebezpečné ve velkém množství. Při nákupu byste proto měli myslet na celozrnné produkty, které jsou pro tělo mnohem zdravější a obsahují mnohem více vlákniny.
Brambůrky a sycené nápoje nepatří do zdravého jídelníčku
Brambůrky pochopitelně nejsou zdravé, ale kvůli vysoké teplotě při jejich smažení jsou bohužel také karcinogenní. Kromě toho mohou obsahovat asparagin, který snižuje hladinu přirozených antioxidantů v těle, což může vést k rozvoji rakoviny. Poslední na seznamu jsou sycené nápoje, které jsou plné cukru, chemie, umělých barviv, sladidel a dalších látek, které jsou pro tělo velmi škodlivé. Při nadměrné a pravidelné konzumaci mohou přispět k výskytu rakoviny.
Zdroj: https://www.healthline.com/health/cancer/cancer-causing-foods