Stravování

Veganskou majonézu lze připravit v pohodlí domova

Vegani jsou lidé, kteří nejenže nejedí maso, ale v jejich jídelníčku nenajdete ani produkty živočišného původu. I takoví lidé si ale občas dají potraviny, které nejsou úplně zdravé, ale jsou skvělé k mlsání. Jednou z nich je majonéza. Ta klasická se vyrábí z oleje a vajec, ale vegani jsou v tomto ohledu dost omezeni. Také oni si ale mohou dopřát omáčku, kterou mohou zdobit saláty nebo maso.

Jak bude chutnat veganská majonéza?

Stejně jako klasická majonéza také ta pro vegany slouží jako doplněk do salátů nebo se objeví na grilování s přáteli. Bohužel ale do ní nepatří vejce. Chutí se nebude lišit od normální majonézy, kterou koupíte v obchodech nebo si ji také doma uděláte sami. Na veganskou majonézu budete potřebovat větší množství surovin, výsledek ale bude stát za to.

Doporučený článek:  Nejčastější mýty kolem diet k zázračnému hubnutí nepomohou, naopak tělu jen uškodí

Sójová majonéza je navíc o něco méně kalorická a díky olivovému oleji do sebe dostanete dostatek nenasycených mastných kyselin, které jsou pro naše tělo velmi důležité. Veganská verze majonézy se nehodí jen pro vegany, ale také pro alergiky nebo ty, kteří drží dietu. Veganská majonéza se stane oblíbeným doplňkem.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké jsou vlastnosti veganské majonézy?

Veganská majonéza se vyznačuje hlavně tím, že je stejně lahodná jako ta klasická. Abyste si ji udělali doma, budete potřebovat následující suroviny:

  • 200 ml sójového mléka,
  • 550 ml rostlinného oleje,
  • 5 lžic olivového oleje,
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce hořčice,
  • 5 lžic octa,
  • 1 polévkovou lžíci soli Kala Namak,
  • 1 polévkovou lžíci agávového sirupu,
  • 1/3 lžičky mletého černého pepře.
Doporučený článek:  Zdravé srdce začíná na talíři. DASH dieta dokáže předejít všem kardiovaskulárním chorobám

Do vysoké misky dejte mléko, přidejte ocet, pepř, cukr, sůl, agávový sirup a také hořčici. Nakonec dvě minuty míchejte. Přidejte olivový olej a promíchejte, dokud nebude omáčka hustá. Na závěr ještě dochuťte. Pokud máte majonézu hodně hustou, můžete do ní přidat trochu vody. Naopak pokud je řídká, přidejte olej. Majonézu pak dejte do sklenic a do lednice.

Zdroj: https://www.inspiredtaste.net/51263/vegan-mayonnaise/