Stravování

Smetanový koláč s čerstvými bobulemi zažene chutě na sladké

Léto je tady a s ním i úroda borůvek, malin, ostružin, rybízu a jiných druhů bobulového ovoce, které je velmi chutnou součástí nejrůznějších dezertů a moučníků. Pokud byste rádi zužitkovali čerstvě natrhanou várku ovoce, můžete si upéct třeba jednoduchý a rychlý koláč podle našeho receptu. Zvládne ho i začátečník, a přitom je prostě báječný!

Ingredience:

Na koláč:

  • 3 šálky polohrubé mouky,
  • 1 šálek cukru,
  • 3/4 šálku smetany,
  • 3/4 šálku oleje,
  • 4 vajíčka,
  • 3 lžičky prášku do pečiva,
  • maliny, borůvky či jiné bobule.

Na drobenku:

  • 1/2 kostky másla,
  • 1/2 hrnku moučkového cukru,
  • 1 hrnek polohrubé mouky.
Zdroj obrázku: Freepik

Postup:

Nejprve připravte drobenku. Mouku a cukr prosejte na pracovní plochu, přidejte změklé máslo pokrájené na menší kostky a rukama hněťte, dokud nezískáte drobivé těsto. To vložte do igelitového sáčku nebo zabalte do fólie a dejte do mrazáku na půl hodiny ztuhnout.

Mezitím připravte těsto na koláč. Do mísy nasypejte tři sklenice mouky, přidejte cukr a prášek do pečiva a vše dobře promíchejte. Do homogenní sypké směsi pak vyklepněte čtyři vajíčka, přilijte smetanu a olej a zadělejte husté těsto (můžete si pomoci elektrickým hnětačem či robotem, bude to rychlejší a méně pracné).

Zapněte troubu, aby se rozehřála na 180 °C, a kulatou dortovou formu vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Do formy vlijte hotové těsto a urovnejte jeho povrch špachtlí do roviny. Pak jej zasypejte očištěným, omytým a osušeným ovocem (dbejte na to, abyste si těsto nenaředili přebytečnou vodou). Vyndejte strouhanku z mrazáku, lehce ji rozbijte a nasypejte ji na vrstvu ovoce.

Dort vložte do trouby a pečte ho asi 1 hodinu. Po dopečení ho vytáhněte z trouby, a pokud chcete žmolenku krásně křupavou, lehce ji ihned pokropte vodou. Nechte vychladnout a před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

Zdroj: https://www.joyofbaking.com/cakes/EasyFruitCake.html