Léto je tady a s ním i úroda borůvek, malin, ostružin, rybízu a jiných druhů bobulového ovoce, které je velmi chutnou součástí nejrůznějších dezertů a moučníků. Pokud byste rádi zužitkovali čerstvě natrhanou várku ovoce, můžete si upéct třeba jednoduchý a rychlý koláč podle našeho receptu. Zvládne ho i začátečník, a přitom je prostě báječný!
Ingredience:
Na koláč:
- 3 šálky polohrubé mouky,
- 1 šálek cukru,
- 3/4 šálku smetany,
- 3/4 šálku oleje,
- 4 vajíčka,
- 3 lžičky prášku do pečiva,
- maliny, borůvky či jiné bobule.
Na drobenku:
- 1/2 kostky másla,
- 1/2 hrnku moučkového cukru,
- 1 hrnek polohrubé mouky.

Postup:
Nejprve připravte drobenku. Mouku a cukr prosejte na pracovní plochu, přidejte změklé máslo pokrájené na menší kostky a rukama hněťte, dokud nezískáte drobivé těsto. To vložte do igelitového sáčku nebo zabalte do fólie a dejte do mrazáku na půl hodiny ztuhnout.
Mezitím připravte těsto na koláč. Do mísy nasypejte tři sklenice mouky, přidejte cukr a prášek do pečiva a vše dobře promíchejte. Do homogenní sypké směsi pak vyklepněte čtyři vajíčka, přilijte smetanu a olej a zadělejte husté těsto (můžete si pomoci elektrickým hnětačem či robotem, bude to rychlejší a méně pracné).
Zapněte troubu, aby se rozehřála na 180 °C, a kulatou dortovou formu vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Do formy vlijte hotové těsto a urovnejte jeho povrch špachtlí do roviny. Pak jej zasypejte očištěným, omytým a osušeným ovocem (dbejte na to, abyste si těsto nenaředili přebytečnou vodou). Vyndejte strouhanku z mrazáku, lehce ji rozbijte a nasypejte ji na vrstvu ovoce.
Dort vložte do trouby a pečte ho asi 1 hodinu. Po dopečení ho vytáhněte z trouby, a pokud chcete žmolenku krásně křupavou, lehce ji ihned pokropte vodou. Nechte vychladnout a před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.
Zdroj: https://www.joyofbaking.com/cakes/EasyFruitCake.html