Kopřiva, řebříček a pampeliška jsou plevelné rostliny, u kterých by vás pravděpodobně ani nenapadlo, že mohou mít léčivé vlastnosti. Každá z těchto rostlin má mnoho aktivních látek, které nesmíme podceňovat. Proč je začlenit do svého jídelníčku a jak díky nim posílit zdraví svého těla? Je to velmi jednoduché a můžete se těšit na jejich skvělé účinky.
Kopřivy
Kopřivy jsou často vnímány jen jako obtížný plevel, který všude divoce roste. Pravdou je, že působí jako přírodní antibiotikum. Pomůže s vysokým krevním tlakem, alergiemi, vysokým cholesterolem, pomáhá pacientům s cukrovkou, uleví od bolesti, snižuje zánět a omezuje vypadávání vlasů. Konzumovat můžete kopřivy prostřednictvím nálevů z čerstvé i sušené byliny. Sušené i čerstvé listy můžete přidat do salátu, těstovin, sendvičů nebo míchaných vajíček.
Řebříček obecný
Řebříček je vytrvalá rostlina s bílými nebo růžovými květy. Najdete ho na loukách od června do konce září. Řebříček může zdravotně pomoci s nervovým vytížením, žaludečními vředy, nemocí jater, plynatostí, zácpou, zánětem žaludku, střev, dásní, úst nebo krku, při revmatismu, špatném krevním oběhu nebo atopickém ekzému. Konzumovat ho můžete díky nálevům. Asi 30 gramů byliny zalijte litrem vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Poté pijte šálek před každým hlavním jídlem.
Pampelišky
Pampeliška má obrovský léčivý potenciál. Používat můžete květy, stonky i kořeny. Doporučuje se hlavně diabetikům, protože zpomaluje vstřebávání cukru a snižuje glykemický index. Pampelišky také fungují jako antioxidanty, jsou močopudné a podporují odplavení vody z těla.
Bylina podporuje také imunitní systém. Konzumovat ji můžete prostřednictvím nálevů z květů, sirupů, tinktur, vína nebo medu. Ze sušených květů si můžete celoročně připravit vynikající čaj, který bude dobrý při nachlazení, ale vyplatí se ho pít pravidelně.
Zdroj: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=1169, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9253158/, https://www.verywellhealth.com/yarrow-health-benefits-4586386, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28012278/, https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits