Dnes vám představíme na české poměry velmi neobvyklý pokrm. Karbanátky z bramborového těsta plněné jelítkovým prejtem a podávané spolu s nakládanou okurkou a ztraceným vejcem naměkko. Je to velmi zvláštní kombinace, nicméně už při prvním ochutnání zjistíte, že je velmi chutná. Pokud tyto karbanátky jednou vyzkoušíte, určitě se k nim budete rádi vracet.
Ingredience:
- 500 g brambor,
- 1/2 hrnku bramborového škrobu,
- 2 vajíčka,
- cibule,
- lžíce sádla,
- 300 g jelítkového prejtu,
- pepř podle chuti,
- strouhanka nebo kukuřičné lupínky,
- sádlo, olej nebo přepuštěné máslo na smažení.
K podávání:
- ztracené vejce,
- nakládaná okurka.

Návod na přípravu:
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Na pánvi rozehřejte sádlo, osmahněte na něm cibulku a přidejte jelítkový prejt nakrájený na kolečka. Dobře ho osmažte a případně dle chuti dokořeňte mletým černým pepřem a solí.
Brambory oloupejte a uvařte je v osolené vodě doměkka. Pak je slijte, nechte úplně vychladnout a rozdrťte na kaši. Přidejte k ní bramborový škrob, vyklepněte jedno vajíčko a důkladně promíchejte na jednolité bramborové těsto.
Z bramborového těsta vytvářejte plněné karbanátky tak, že odeberete kousek hmoty, vytvarujete z ní placku, na ni položíte osmažený prejt s cibulkou a zakryjete druhou plackou z bramborového těsta. Okraje důkladně zamačkejte, aby se spojily a nerozevíraly se.
Přichystejte si dva hluboké talíře. Do jednoho vyklepněte vajíčko a rozšlehejte ho vidličkou. Do druhého nasypejte strouhanku, případně drcené kukuřičné lupínky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje, sádla nebo přepuštěného másla.
Každý bramborový karbanátek obalte nejprve ve vajíčku, pak ve strouhance či v lupíncích a nakonec položte do rozpáleného tuku v pánvi. Karbanátky smažte na mírném až středním ohni z obou stran několik minut dozlatova a doměkka.
Podávejte s kyselou okurkou a na karbanátek položte pošírované vejce uvařené naměkko.
Dobrou chuť!
Zdroj: https://sodelicious.recipes/recipe/egg-meatballs/