Krása

Květák tělu zachutná nejen zevnitř. Mnohem lepší účinky má napatlaný na pokožce

Květák je zelenina, která je velmi oblíbená. Můžete si z něj udělat polévku, omáčku nebo si ho obalit jako řízek v trojobalu. Květák je bohatý nejen na vitaminy, ale najdete v něm také spoustu přírodních látek a sloučenin, které podpoří imunitní systém. Látky obsažené v květáku jsou dokonce spojovány s protirakovinnými účinky.

Květák se hodí nejen v kuchyni

Květák jako takový můžete využít nejen k vaření, lze si z něj vyrobit několik kosmetických přípravků. Jedním z nich je maska, která zklidní podrážděnou pokožku. Na tu si připravte několik uvařených růžiček květáku, které připravte v nesolené vodě. Rozmačkejte je vidličkou a přidejte lžičku přírodního jogurtu a lžičku bramborové moučky.

Smíchejte, naneste na obličej a nechte deset minut působit. Po uplynutí této doby opláchněte obličej teplou vodou. Vyrobit si můžete také peeling, který se hodí k odstranění odumřelé pokožky. Na něj budete potřebovat také několik uvařených růžiček květáku, které rozmixujte. Do nich přidejte lžičku lněného semínka, dvě lžíce kávové sedliny a lžičku medu. Než se půjdete koupat, masírujte si celé tělo tímto peelingem po dobu tří minut.

Zdroj obrázku: Freepik

Z květáku vyrobíte skvělé zábaly

Pokud máte květáku dostatek a už nevíte, co byste z něj uvařili, můžete ho také vyzkoušet jako zábal na krk a dekolt. Díky tomu, že je květák plný vitaminů, si hravě poradí s podrážděním. Polovinu květáku uvařte naměkko, rozmačkejte, přidejte lžíci husté smetany a dvě lžíce kari.

Pokud bude pasta moc řídká, můžete přidat lžíci otrub. Takto připravenou směs naneste na krk a dekolt, zakryjte gázou a nechte působit deset minut. Následně opláchněte. V kuchyni navíc využijete nejen růžičky, ale také košťály. Můžete je rozmixovat do salátů nebo polévek. Výborné jsou také květákové placky, u kterých si nemusíte dělat starosti, jestli jsou z růžiček nebo košťálu.

Zdroj: https://www.lifeberrys.com/beauty/5-must-know-beauty-benefits-of-cauliflower-180096.html