Naše oči jsou zatíženy každý den. Pracují téměř neustále, a proto potřebují náležitou podporu. Můžete jim ji dát a postarat se mimo jiné o to, co je na našich talířích. Jedna z mnoha studií o očních onemocněních souvisejících s věkem ukázala, že některé živiny mohou snížit riziko zhoršení zdraví očí až o 25 procent.
Více ryb na talíři znamená zdravé oči
Jíst ryby je dobré pro zdraví včetně zdraví očí. Nejlepší druhy jsou losos, pstruh, makrela, sardinky nebo sleď. Tyto ryby jsou nejlepší zdroj omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro správný rozvoj zraku. Jsou také zodpovědné za správné fungování sítnice oka, průhledné tenké membrány, která lemuje vnitřek oční koule a vykonává velmi důležité funkce.
Ořechy jsou také bohaté na omega-3 mastné kyseliny (vlašské ořechy, brazilské ořechy nebo kešu), vhodná jsou i semena (semena chia, lněná semena). Jinak jsou zdrojem vitamínu E. Vitamín E chrání buňky v očích, před nestabilními částicemi, volnými radikály, které štěpí zdravou tkáň. Rozsáhlá studie dokázala, že vitamín E spolu s dalšími živinami může pomoci zpomalit pokrok makulární degenerace související s věkem.
Vybírejte tu správnou zeleninu
Zelená zelenina je dobrým zdrojem vitamínu C šetrného k očím, ale také hodnotných luteinů a zeaxantinu, přirozeně se vyskytující látky patřící do skupiny karotenoidů. Lutein a zeaxantin snižují riziko chronických očních chorob. Podporují odstraňování volných radikálů, působí jako přírodní krém na opalování a absorbují nadměrnou světelnou energii.
Vitamín C nebývá se zdravím očí často spojován. Výzkum ale naznačuje, že snižuje riziko katarakty a v kombinaci s jinými potřebnými živinami zpomaluje progresi makulární degenerace související s věkem a ztrátu zrakové ostrosti. Ve vhodné stravě pro zdraví očí může být zelenina a ovoce, které jsou zdrojem vitamínu C.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551870/, https://www.90210eyes.com/blog/omega-3-for-eye-health/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC116664/, https://www.healthline.com/nutrition/lutein-and-zeaxanthin, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7602486/